Pandemide kalın bağırsak kanseri belirtilerini nasıl anlarız?
Merhaba Sevgili Sağlıklı Köşesi Okurları, Ben Prof. Dr. Ayça Fatma Gültekin, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında 2009 yılından beri çalışmaktayım. Sindirim sisteminin cerrahi hastalıkları ve özellikle de kalın bağırsağın ve makat bölgesinin iyi ve kötü (kanser) huylu hastalıkları ile ilgilenmekteyim.
Bu köşede zaman zaman sizlere buluşup önce kalın bağırsak kanseri sonrasın da makat bölgesinin iyi huylu hastalıkları hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. Özgeçmişimi merak eden okuyucular için https://drfaycagultekin.com/ozgecmis/ linkini ziyaret etmelerini öneririm.
Corona Virüs, hayatlarımızın normal düzenini nasıl olumsuz yönde etkilediyse, kendisi dışındaki hastalıkların seyrini de çok ciddi anlamda etkiledi. Nasıl mı diye soracak olursanız cevabı çok basit, sandığınız gibi çok karışık immünolojik (insan vücudunun savuma sistemi) mekanizmalarla hiç ilgili değil: GEÇ TANI. Evet, maalesef Covid-19’a yakalanma korkusu nedeniyle şikayetler başladıktan çok çok sonra kişilerin hastaneye başvurmaları başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tanısının gecikmesine ve hastalığın çok ileri evrelerde tanı almasına neden oldu.
Bu durumu özellikle ilgi alanım olan kalın bağırsak kanserinde çok yoğun bir şekilde gözlemledik. Halbuki kalın bağırsak kanseri erken tanı konulduğunda 95 iyileşme oranına sahip olup, tedavisinde en yüz güldürücü sonuçlar elde ettiğimiz kanser türlerinden biridir.
Pandemi nedeniyle hastanelere başvurmaktan çekiniyor olabilirsiniz, ancak aşağıda sayacağım şikayetleriniz olması durumunda lütfen “geçer” veya “önemli bir şey değildir” deyip geçiştirmeyiniz.
1. Kabızlık; özellikle son birkaç ayda meydana gelen kabızlık ve kabızlıkla birlikte dışkının çapında azalma, hatta keçi pisliği tarzında dışkılama olması
2. Şişkinlik; kabızlıkla birlikte gelişen aşırı şişkinlik aşağıdan gaz çıkaramama
3. Dışkı varmış hissi ile tuvalete gitme ancak dışkılayamama, ve tuvaletten çıktıktan sonra hemen tekrar aynı hissin oluşması ve yeniden dışkılayamama
4. Dışkıda kan görülmesi, özellikle ağrı olmadan dışkı ile bulaşık vey dışkılama sonrası damlar tarzda kanama
5. Kilo kaybı; son birkaç ayda meydana gelen istemsiz kilo kaybı
6. Halsizlik, iyi bir dinlenme sonrasında bile kişini kendini halsiz ve yorgun hissetmesi
7. Kalın bağırsak kanseri artık çok genç yaşlarda görülüyor olsa bile bu şikayetlerin özellikle 50 yaş üzeri kişilerde olması çok daha alarm vericidir.
Kalın bağırsak kanseri tanısında geç kalmamak için eğer yukarıda saydığım şikayetlerin biri veya birkaçı varsa lütfen vakit kaybetmeden hastaneye başvurunuz. Halen devam etmekte olan pandemi sürecinde kanser hastalarının tedavisi kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Bu tedavilerin tümü izole-temiz yataklı servis ve ameliyathanelerde yapılmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri üzerinde duracağımız bu yazı dizisinde, bir sonraki yazımda sizleri kalınbağırsak kanseri tanısında hangi testleri yapıyoruz konusunda sizleri aydınlatmaya çalışacağım.