2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyada etkisini gösteren Covid 19 virüsü ülkemizde de sosyal ,ekonomik , tüm ticari ve sağlık yaşamını fazlasıyla etkilemiştir.
Ülkemizde de vaka ve ölüm sayılarının artmasının beraberinde alınan önlemler ve yeni alınacak önlemlerle birlikte Covid 19 ‘un ayrı ve farklı şehirlerde yaşayan ve velayeti anne/ babada olan çocuğun velayetine nasıl etkisi olacağı üzerinde duracağız.
Velayet hakkı kendisinde olmayan ebeveyn çocuğunu görmek isterken , velayet hakkı kendisinde olan ebeveyn ise salgın sürecinde çocuğunu korumak adına diğer ebeveyn ile görüşmesini istememektedir
18.11.2020 tarihinde yayınlanan İçişleri Bakanlığı’nın almış olduğu yeni tedbirler kapsamında 20 yaş ve altı gün içerisinde 13:00 -16:00 saatleri arasında dışarıya çıkabiliyor. Bu saatler dışında velayeti kendisinde olmayan ebeveyn istese bile çocuğu ile görüşemeyecektir.
Alınması muhtemel yeni tedbirlerden birinin şehirler arası seyahat kısıtlaması olması durumunda ise farklı şehirde yaşayan ve velayeti kendisinde olmayan ebeveyn için çocuk teslimi ve şahsi münasebetin fiilen imkansızlaşması genelgede kapsam dışında tutulmuş olsa da hukuka ve hakkaniyete aykırı olacağından genelgedeki düzenlemenin kıyasen uygulanması gerektiği düşüncesindeyim . Diğer yandan ebeveynler açısından çocuğun anne ve babaya mahrum kalmaması her iki ebeveynin de sorumluluğu kapsamında olduğunu unutmamak gerekir.
Coronavirüs Çocuğun Velayetinin Verilmesinde Etkili Midir ?
Kocaeli 4. Aile Mahkemesi Coronavirüsün velayet davasındaki etkisine emsal oluşturacak nitelikteki bir karara imza attı .
Kocaelinde 4. Aile Mahkemesi boşanan tarafların açmış olduğu velayet davasında mahkeme karar verilene kadar çocuğun Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir kurumda kalmasına karar vermiş ise de Coronavirüs nedeniyle çocuğun bu kalabalık ortamda bulunması tehdit oluşturacağından , çocuğun sağlık ve yüksek yararı , salgın hastalık dikkate alınarak çocuğun müşterek kurumdan alınarak dava süresi boyunca baba Mehmet B.'ye verilmesine yapılan inceleme sonucunda karar vermiştir.
Yukarıda açıklamış olduğumuz üzere özetleyecek olursak ; Coronavirüs sürecinde velayet davası açan tarafların müşterek çocuğun velayetinin bu salgın hastalık ve çocuğun üstün yararı gözetilerek geçici velayetin söz konusu olduğu durumda kurum yerine anne veya babadan birine verilmesi kanaatindeyiz .
Aynı zamanda belirtmek gerekir ki Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanının görüşüne göre ; velayeti kendisinde olan anne ve babanın corona testinin pozitif çıkması ya da mesleğinin eczacı, öğretmen, filyasyon sorumlusu, ambulans şöförü , otobüs şöförü olması velayetin değiştirilmesi / kaldırılmasına hiçbir etkisi olmaz .