Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU YOLU

Bireysel başvuru, herkesin Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Yoluna Kimler Başvurabilir ? Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunabilecek kişiler, Anayasa Mahkemesi Kanunu'na göre belirlenir. Türk vatandaşları ile Türkiye'de ikamet eden yabancılar, Anayasa'nın ihlal edildiğini iddia ettikleri durumlarda bireysel başvuruda bulunabilirler. Ayrıca, tüzel kişilikler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları veya sendikalar da bireysel başvuruda bulunabilirler. Bireysel başvurunun yapılabilmesi için öncelikle şu koşulların sağlanması gerekmektedir:  1. İhlal İddiası: Anayasa veya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan temel haklar ve özgürlüklere ilişkin olarak bir ihlalin olduğuna dair bir iddia bulunmalıdır. 2. İç Hukuk Yollarının Tükenmesi: Bireysel başvuru yapmadan önce, iç hukuk yollarının tamamının kullanılması ve sonuçlandırılmış olması gerekmektedir. Yani birey, başvurabileceği tüm yerel mahkemelerde dava açmalı ve bu süreci tamamlamış olmalıdır. Bireysel başvuru aşağıdaki şekilde yapılır: 1. Başvuru Dilekçesi: Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabilmek için dilekçe düzenlenmelidir. Dilekçede başvuru nedeni, ilgili maddeler, ihlal iddiası ve başvuru sahibinin kişisel bilgileri yer almalıdır. 2. Başvuru Süreci: Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir. Başvuru dilekçesi, Anayasa Mahkemesi'ne posta yoluyla veya bizzat elden teslim edilebilir. Başvuru süreci başladıktan sonra, Anayasa Mahkemesi ilgili başvuruyu inceler ve değerlendirir. 3. İnceleme ve Karar Süreci: Anayasa Mahkemesi, başvuruyu kabul ederse, ihlal iddiasını değerlendirir ve ilgili kararını verir. Karar, başvuruya ilişkin ihlalin kabul edilip edilmediği, bu ihlalin sonuçları ve gerekirse ilgili hükümete yapılması gereken düzeltici önlemleri içerebilir.
Ekleme Tarihi: 24 Ocak 2024 - Çarşamba

ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU YOLU

Bireysel başvuru, herkesin Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Yoluna Kimler Başvurabilir ?

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunabilecek kişiler, Anayasa Mahkemesi Kanunu'na göre belirlenir. Türk vatandaşları ile Türkiye'de ikamet eden yabancılar, Anayasa'nın ihlal edildiğini iddia ettikleri durumlarda bireysel başvuruda bulunabilirler. Ayrıca, tüzel kişilikler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları veya sendikalar da bireysel başvuruda bulunabilirler.

Bireysel başvurunun yapılabilmesi için öncelikle şu koşulların sağlanması gerekmektedir:

 1. İhlal İddiası: Anayasa veya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan temel haklar ve özgürlüklere ilişkin olarak bir ihlalin olduğuna dair bir iddia bulunmalıdır.

2. İç Hukuk Yollarının Tükenmesi: Bireysel başvuru yapmadan önce, iç hukuk yollarının tamamının kullanılması ve sonuçlandırılmış olması gerekmektedir. Yani birey, başvurabileceği tüm yerel mahkemelerde dava açmalı ve bu süreci tamamlamış olmalıdır. Bireysel başvuru aşağıdaki şekilde yapılır: 1. Başvuru Dilekçesi: Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabilmek için dilekçe düzenlenmelidir. Dilekçede başvuru nedeni, ilgili maddeler, ihlal iddiası ve başvuru sahibinin kişisel bilgileri yer almalıdır. 2. Başvuru Süreci: Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir.

Başvuru dilekçesi, Anayasa Mahkemesi'ne posta yoluyla veya bizzat elden teslim edilebilir. Başvuru süreci başladıktan sonra, Anayasa Mahkemesi ilgili başvuruyu inceler ve değerlendirir.

3. İnceleme ve Karar Süreci: Anayasa Mahkemesi, başvuruyu kabul ederse, ihlal iddiasını değerlendirir ve ilgili kararını verir. Karar, başvuruya ilişkin ihlalin kabul edilip edilmediği, bu ihlalin sonuçları ve gerekirse ilgili hükümete yapılması gereken düzeltici önlemleri içerebilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.