Sitenin sağında bir giydirme reklam
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
Köşe Yazarı
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
 

REFERANDUM'A BELEDİYELERİN ETKİSİ

Ohal kapsamında sıkıntılı bir süreç içerisinde Türkiye'nin gelecekteki yönetim şeklini belirleyecek bir referandumu geride bıraktık. Referandum sonuçlarına dair YSK'nın kanun maddesini çiğneyerek Sandık Kurulu Mührü olmayan zarf ve oy pusulalarını geçerli saydığına dair kararı Referandum'un sonucuna gölge düşürdü. İtiraz süreci devam ediyor. Nasıl neticelenir şimdiden kestirmek mümkün. Kanunu hiçe sayıp mühürsüz oy pusulalarını kabul edişine kamu vicdanını rahatlatıcı bir cevap veremeyen YSK, itiraz sonuçlarına da eminim aynı olgunlukta (!) bir cevap verecektir. *** Mevcut sonuçlara göre çok az bir fark ile EVET cephesinin kazandığı görülse de, bu güne kadar AKP'nin her kazandığı seçimde belirleyici olan Türkiye'nin büyük şehirlerinde sonucun HAYIR çıkması üzerinde önemle durulması gereken bir konu. Özellikle İstanbul! Büyük şehir ve çoğunluk ilçe belediyeler AKP'nin elinde olmasına rağmen, Türkiye'nin en büyük yatırımının yapıldığı tek şehir olan İstanbul'da 15 yıldır kaybetmeyen AKP ilk defa kaybediyor! Türkiye'nin Başkenti Ankara ve Cumhuriyet'in zafer kenti İzmir'de, Antalya ve  Adana gibi büyük şehirlerinde de BBP, MHP ve AKP'nin oluşturduğu EVET cephesi hüsrana uğradı. Karadeniz'de EVET oyları hakim olurken, Artvin ve Zonguldak HAYIR dedi. *** Buradan özetle çıkarılacak sonuç şu;  AKP'nin bu güne kadar Belediyeleri ile birlikte hakim olduğu birçok şehir, siyasi parti seçimlerinde yani ülkeyi kimin yöneteceğine dair karar verirken AKP'yi tercih etmiş olsa da Ülkenin yönetim şekline dair bir değişikliğin yapıldığı halk oylamasında AKP'nin başı çektiği MHP ve BBP'nin de yanında aldığı EVET cephesine olumlu bakmayarak HAYIR oyu kullandılar. *** Zonguldak'ta il genelinde HAYIR çıksa da Gökçebey ve Alaplı dışındaki ilçelerde Partili Belediyelerin hakimiyeti dikkatlerden kaçmadı. AKP'li Hüseyin Uysal Ereğli'de büyük performans ile Evet çıkartmanın mücadelesini verdi ve sandıklardan EVET çıktı. Aynı şekilde Kozlu'da AKP'li Kerim Yılmaz'ın olağanüstü mücadelesi EVET oylarını çoğunlukta çıkardı. Devrek'te  AKP'li Mustafa Semerci'nin işini kolaylaştıran İki dönemdir Milletvekili olan Özcan Ulupınar'ın çalışmaları oldu. CHP'li Zonguldak Belediyesi'nin bulunduğu Merkez İlçede HAYIR oyları çoğunlukta çıkarken, Yine CHP'li Kilimli Belediyesi'nin hakimiyetindeki Kilimli İlçesinde kazanan HAYIR oyları oldu. Aynı şekilde CHP'nin sevilen Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'nın çalışmaları da Çaycuma'da HAYIR oylarının hakim olmasını sağlarken, AKP'li Belediye Başkanı Vedat Öztürk'ün İlçesi Gökçebey'de HAYIR oyları'nın çıkması AKP'yi hayal kırıklığına uğrattı. Aynı şekilde, CHP'nin çalışkan ve sevilen Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin'in İlçesinde köylerden gelen oylarla HAYIR'ın önde çıkması seçim çalışmalarının yoğunluğunu Alaplı'ya veren AKP Milletvekili Faruk Çaturoğlu'ndan kaynaklandı.
Ekleme Tarihi: 18 Nisan 2017 - Salı

REFERANDUM'A BELEDİYELERİN ETKİSİ

Ohal kapsamında sıkıntılı bir süreç içerisinde Türkiye'nin gelecekteki yönetim şeklini belirleyecek bir referandumu geride bıraktık.

Referandum sonuçlarına dair YSK'nın kanun maddesini çiğneyerek Sandık Kurulu Mührü olmayan zarf ve oy pusulalarını geçerli saydığına dair kararı Referandum'un sonucuna gölge düşürdü.

İtiraz süreci devam ediyor.

Nasıl neticelenir şimdiden kestirmek mümkün.

Kanunu hiçe sayıp mühürsüz oy pusulalarını kabul edişine kamu vicdanını rahatlatıcı bir cevap veremeyen YSK, itiraz sonuçlarına da eminim aynı olgunlukta (!) bir cevap verecektir.

***

Mevcut sonuçlara göre çok az bir fark ile EVET cephesinin kazandığı görülse de, bu güne kadar AKP'nin her kazandığı seçimde belirleyici olan Türkiye'nin büyük şehirlerinde sonucun HAYIR çıkması üzerinde önemle durulması gereken bir konu.

Özellikle İstanbul!

Büyük şehir ve çoğunluk ilçe belediyeler AKP'nin elinde olmasına rağmen, Türkiye'nin en büyük yatırımının yapıldığı tek şehir olan İstanbul'da 15 yıldır kaybetmeyen AKP ilk defa kaybediyor!

Türkiye'nin Başkenti Ankara ve Cumhuriyet'in zafer kenti İzmir'de, Antalya ve  Adana gibi büyük şehirlerinde de BBP, MHP ve AKP'nin oluşturduğu EVET cephesi hüsrana uğradı.

Karadeniz'de EVET oyları hakim olurken, Artvin ve Zonguldak HAYIR dedi.

***

Buradan özetle çıkarılacak sonuç şu;  AKP'nin bu güne kadar Belediyeleri ile birlikte hakim olduğu birçok şehir, siyasi parti seçimlerinde yani ülkeyi kimin yöneteceğine dair karar verirken AKP'yi tercih etmiş olsa da Ülkenin yönetim şekline dair bir değişikliğin yapıldığı halk oylamasında AKP'nin başı çektiği MHP ve BBP'nin de yanında aldığı EVET cephesine olumlu bakmayarak HAYIR oyu kullandılar.

***

Zonguldak'ta il genelinde HAYIR çıksa da Gökçebey ve Alaplı dışındaki ilçelerde Partili Belediyelerin hakimiyeti dikkatlerden kaçmadı.

AKP'li Hüseyin Uysal Ereğli'de büyük performans ile Evet çıkartmanın mücadelesini verdi ve sandıklardan EVET çıktı.

Aynı şekilde Kozlu'da AKP'li Kerim Yılmaz'ın olağanüstü mücadelesi EVET oylarını çoğunlukta çıkardı.

Devrek'te  AKP'li Mustafa Semerci'nin işini kolaylaştıran İki dönemdir Milletvekili olan Özcan Ulupınar'ın çalışmaları oldu.

CHP'li Zonguldak Belediyesi'nin bulunduğu Merkez İlçede HAYIR oyları çoğunlukta çıkarken,

Yine CHP'li Kilimli Belediyesi'nin hakimiyetindeki Kilimli İlçesinde kazanan HAYIR oyları oldu.

Aynı şekilde CHP'nin sevilen Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'nın çalışmaları da Çaycuma'da HAYIR oylarının hakim olmasını sağlarken,

AKP'li Belediye Başkanı Vedat Öztürk'ün İlçesi Gökçebey'de HAYIR oyları'nın çıkması AKP'yi hayal kırıklığına uğrattı.

Aynı şekilde, CHP'nin çalışkan ve sevilen Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin'in İlçesinde köylerden gelen oylarla HAYIR'ın önde çıkması seçim çalışmalarının yoğunluğunu Alaplı'ya veren AKP Milletvekili Faruk Çaturoğlu'ndan kaynaklandı.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.