Sitenin sağında bir giydirme reklam
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
Köşe Yazarı
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
 

CHP’DE SÜREÇ SIKINTILI

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Zonguldak Belediye Başkan Adayını sağduyulu ve kimsenin itiraz edemeyeceği bir şekilde belirledi. Üyelerin katılımı ile gerçekleştirilen ön seçimde sandıktan çıkan Tahsin Erdem Zonguldak Belediye Başkanı olarak ilan edildi. Ancak İlçelerde durum aynı şekilde değil! İlçe Belediye Başkan Adaylarının, Anket, kamuoyu yoklaması vs. gibi yöntemlerle belirleneceği ifade ediliyor. Peki anket ve kamuoyu yoklamalarının güvenilirliği ve doğruluğu nereden bilinebilir? Bunu kim garanti edecek? Sizler bu yazıyı okurken belki de İlçe adayları CHP Genel Merkezi tarafından belirlenip kamuoyuna açıklanmış olacak. Ancak ön seçim haricindeki anket ve kamuoyu oylaması ile belirlenecek adaylar örgüt içerisinde ve CHP’li seçmende kabul görmeyebilir. Nasıl mı? Çok basit bir örnekle açıklayayım. Şimdiye kadar gerek Ak Parti’nin gerekse CHP’nin yaptırdığı anketlerde yüzdelik olarak en çok Tolga Gören’in ismi çıkıyor. Tolga Gören ne kadar CHP’li? Orası tartışılır. Gezmedik siyasi parti bırakmayıp, her önüne gelen makama aday olmuş, daha 6-7 ay önce İYİ Parti’den Milletvekili adayı olarak seçmenden oy istemiş Tolga Gören neden anketlerde birinci çıkıyor dersiniz? Çünkü her seçimde her koltuğa aday olmasından, kamuoyunda ismi ve tanınırlığı diğer aday adaylarına göre yüksek! Peki böyle bir yöntemle Tolga Gören aday yapılsa CHP tabanında ve seçmeninde kabul görür mü? Bence kesinlikle hayır. İşte sırf bu örnekten de anlaşılacağı üzere, CHP iddialı olduğunu dile getirdiği 31 Mart seçimlerinde başarı hedefliyorsa, adaylarını ön seçimle parti tabanında ve teşkilatlarda kabul görecek adaylardan belirlemelidir. Zonguldak’ta bu yapıldı. Doğrusu da buydu zaten. Aksi bir aday belirleme yöntemi ister ilçede olsun ister beldede, hayal kırıklığı ve başarısızlık getirir. *** Şunu da merak etmiyor değilim. Geçtiğimiz günlerde Kozlu İlçe teşkilatında 5 aday adayından sadece 1 tanesi önseçim isteği ile toplantı talep etti. O aday anketlerde en düşük oranda çıkan Barış Demirel’di. Peki diğer aday adayları neden hiç biri ön seçim istemedi. Özellikle başından beri örgütten geldiğini söyleyen ve önseçimi en çok dillendiren Cihan Değirmenci neden ön seçim istemedi. Ha, buradan şunu anlıyoruz; Belediye Başkan adayı olarak yola çıkanların çoğu aslında kendisine belediye başkan adayının teklif edeceği başkan yardımcılığı makamına dünden razı olmuşlar bile… Bu saatten sonra kimse ‘neden benim adım başkan adayı olarak açıklanmadı, ona torpil yapıldı, bu işi bağladı, haksızlık yapıldı’ diye yaygara yapmasın. Kimsenin yaygara yapacağını da sanmıyorum. Dediğim gibi zaten çoğunluk başkanlık olmadı başkan yardımcılığı teklifine dünden razı. Hatta bir rivayete göre aralarında anlaşmışlar bile.. CHP’de tablo böyle iken, Zaten kazanmaları mucizelere bağlı olan Kozlu Belediye Başkanlığı seçimi Ak Parti’nin adayına şimdiden hayırlı olsun!
Ekleme Tarihi: 19 Ocak 2024 - Cuma

CHP’DE SÜREÇ SIKINTILI

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Zonguldak Belediye Başkan Adayını sağduyulu ve kimsenin itiraz edemeyeceği bir şekilde belirledi.

Üyelerin katılımı ile gerçekleştirilen ön seçimde sandıktan çıkan Tahsin Erdem Zonguldak Belediye Başkanı olarak ilan edildi.

Ancak İlçelerde durum aynı şekilde değil!

İlçe Belediye Başkan Adaylarının, Anket, kamuoyu yoklaması vs. gibi yöntemlerle belirleneceği ifade ediliyor.

Peki anket ve kamuoyu yoklamalarının güvenilirliği ve doğruluğu nereden bilinebilir?

Bunu kim garanti edecek?

Sizler bu yazıyı okurken belki de İlçe adayları CHP Genel Merkezi tarafından belirlenip kamuoyuna açıklanmış olacak.

Ancak ön seçim haricindeki anket ve kamuoyu oylaması ile belirlenecek adaylar örgüt içerisinde ve CHP’li seçmende kabul görmeyebilir.

Nasıl mı?

Çok basit bir örnekle açıklayayım.

Şimdiye kadar gerek Ak Parti’nin gerekse CHP’nin yaptırdığı anketlerde yüzdelik olarak en çok Tolga Gören’in ismi çıkıyor.

Tolga Gören ne kadar CHP’li? Orası tartışılır.

Gezmedik siyasi parti bırakmayıp, her önüne gelen makama aday olmuş, daha 6-7 ay önce İYİ Parti’den Milletvekili adayı olarak seçmenden oy istemiş Tolga Gören neden anketlerde birinci çıkıyor dersiniz?

Çünkü her seçimde her koltuğa aday olmasından, kamuoyunda ismi ve tanınırlığı diğer aday adaylarına göre yüksek!

Peki böyle bir yöntemle Tolga Gören aday yapılsa CHP tabanında ve seçmeninde kabul görür mü?

Bence kesinlikle hayır.

İşte sırf bu örnekten de anlaşılacağı üzere, CHP iddialı olduğunu dile getirdiği 31 Mart seçimlerinde başarı hedefliyorsa, adaylarını ön seçimle parti tabanında ve teşkilatlarda kabul görecek adaylardan belirlemelidir.

Zonguldak’ta bu yapıldı.

Doğrusu da buydu zaten.

Aksi bir aday belirleme yöntemi ister ilçede olsun ister beldede, hayal kırıklığı ve başarısızlık getirir.

***

Şunu da merak etmiyor değilim.

Geçtiğimiz günlerde Kozlu İlçe teşkilatında 5 aday adayından sadece 1 tanesi önseçim isteği ile toplantı talep etti.

O aday anketlerde en düşük oranda çıkan Barış Demirel’di.

Peki diğer aday adayları neden hiç biri ön seçim istemedi.

Özellikle başından beri örgütten geldiğini söyleyen ve önseçimi en çok dillendiren Cihan Değirmenci neden ön seçim istemedi.

Ha, buradan şunu anlıyoruz;

Belediye Başkan adayı olarak yola çıkanların çoğu aslında kendisine belediye başkan adayının teklif edeceği başkan yardımcılığı makamına dünden razı olmuşlar bile…

Bu saatten sonra kimse ‘neden benim adım başkan adayı olarak açıklanmadı, ona torpil yapıldı, bu işi bağladı, haksızlık yapıldı’ diye yaygara yapmasın.

Kimsenin yaygara yapacağını da sanmıyorum.

Dediğim gibi zaten çoğunluk başkanlık olmadı başkan yardımcılığı teklifine dünden razı.

Hatta bir rivayete göre aralarında anlaşmışlar bile..

CHP’de tablo böyle iken,

Zaten kazanmaları mucizelere bağlı olan Kozlu Belediye Başkanlığı seçimi Ak Parti’nin adayına şimdiden hayırlı olsun!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.