Sitenin sağında bir giydirme reklam
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
Köşe Yazarı
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
 

BU ŞEHİR NEDEN GELİŞMİYOR?

Geçtiğimiz hafta sonu Zonguldak Merkezli bir Kültür turu kapsamında günübirlik Eskişehir’e gittim. Açıkça söyleyeyim Eskişehir’e hayran kaldım. Coğrafi yapısının da düz olması vesilesiyle mükemmel şekilde gelişmiş. Tabi bunda yerel yönetimin payı da oldukça yüksek. Eskişehir’i 22 yıldır Anadolu Üniversitesi’nin kurucu Rektörü Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen hoca yönetiyor. Tüm yerel yöneticilerin gidip Yılmaz hocadan belediyecilik dersi alması gerekli bence. Eskişehir’i 22 yıl içerisinde Dünyanın yaşanabilir en güzel 4 şehrinden biri yapmış. Suç oranının en düşük olduğu en güvenli şehirlerden birisi Eskişehir. Tabi bu gelişime Eskişehir’in halkı da uyum sağlamış. Şehrin en büyük geçim kaynaklarından biri olan öğrenciye yerel halk da velinimet gibi bakıyor. Şimdi gelelim Zonguldak’a… Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi her yıl birçok açıdan büyüyüp gelişiyor.  Fakat ne Zonguldak esnafının ne de Zonguldak halkının bu gelişime ayak uydurduğu söylenemez. Özellikle de, Üniversitenin sağlık kampüsünün ve İngilizce hazırlık kampüsünün bulunduğu Kozlu ilçesi… Böyle bir potansiyele sahip ilçede esnaf öğrenciyi elinde tutup ilçe ekonomisine katkı sağlayacak hiçbir yatırım yapmamış. Yoksa, Kozlu’da kalan, Kozlu’da eğitim gören öğrenci neden yemek yemek için Zonguldak merkeze gitsin? Bu bağlamda, bin lira kirası olan bir daireyi öğrenci tutmak istediğinde 2 bin lira kira isteyen ev sahibinin de ‘bu şehir neden hiç gelişmiyor’ demeye hakkı yok diye ifade etsek yanlış olmaz sanırım. Hiçbir veli sokak hesaplaşmalarının olduğu, silahların patladığı, asayiş olaylarının gündemden düşmediği bir şehirde evladının kumasını istemez! İşte bu yüzden bu şehir gelişmiyor, Bu yüzden bir adım ileri gidemiyoruz… Elimizdeki potansiyeli değerlendiremediğimiz müddetçe ahlanıp vahlanıp durur bir adım ileri gidemeyiz…
Ekleme Tarihi: 24 Ekim 2021 - Pazar

BU ŞEHİR NEDEN GELİŞMİYOR?

Geçtiğimiz hafta sonu Zonguldak Merkezli bir Kültür turu kapsamında günübirlik Eskişehir’e gittim.

Açıkça söyleyeyim Eskişehir’e hayran kaldım.

Coğrafi yapısının da düz olması vesilesiyle mükemmel şekilde gelişmiş.

Tabi bunda yerel yönetimin payı da oldukça yüksek.

Eskişehir’i 22 yıldır Anadolu Üniversitesi’nin kurucu Rektörü Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen hoca yönetiyor.

Tüm yerel yöneticilerin gidip Yılmaz hocadan belediyecilik dersi alması gerekli bence.

Eskişehir’i 22 yıl içerisinde Dünyanın yaşanabilir en güzel 4 şehrinden biri yapmış.

Suç oranının en düşük olduğu en güvenli şehirlerden birisi Eskişehir.

Tabi bu gelişime Eskişehir’in halkı da uyum sağlamış.

Şehrin en büyük geçim kaynaklarından biri olan öğrenciye yerel halk da velinimet gibi bakıyor.

Şimdi gelelim Zonguldak’a…

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi her yıl birçok açıdan büyüyüp gelişiyor. 

Fakat ne Zonguldak esnafının ne de Zonguldak halkının bu gelişime ayak uydurduğu söylenemez.

Özellikle de, Üniversitenin sağlık kampüsünün ve İngilizce hazırlık kampüsünün bulunduğu Kozlu ilçesi…

Böyle bir potansiyele sahip ilçede esnaf öğrenciyi elinde tutup ilçe ekonomisine katkı sağlayacak hiçbir yatırım yapmamış.

Yoksa, Kozlu’da kalan, Kozlu’da eğitim gören öğrenci neden yemek yemek için Zonguldak merkeze gitsin?

Bu bağlamda, bin lira kirası olan bir daireyi öğrenci tutmak istediğinde 2 bin lira kira isteyen ev sahibinin de ‘bu şehir neden hiç gelişmiyor’ demeye hakkı yok diye ifade etsek yanlış olmaz sanırım.

Hiçbir veli sokak hesaplaşmalarının olduğu, silahların patladığı, asayiş olaylarının gündemden düşmediği bir şehirde evladının kumasını istemez!

İşte bu yüzden bu şehir gelişmiyor,

Bu yüzden bir adım ileri gidemiyoruz…

Elimizdeki potansiyeli değerlendiremediğimiz müddetçe ahlanıp vahlanıp durur bir adım ileri gidemeyiz…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.