Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

POLİS PARA CEZASI YAZMA YETKİSİNE SAHİP MİDİR ?

Koronavirüsün hızla yayılması ile birlikte dünyada ve ülkemizde alınan tedbirler gün geçtikçe artmaktadır. İç İşlerinin Bakanlığı’nın 81 ile göndermiş olduğu genelge ve ek genelgelerde salgının ve vaka artışının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanında uyulması gereken ek kuralların ve önlemlerin belirlendiği ve uygulamaya geçirildiği belirtildi.  İç İşleri Bakanlığı tarafından alınan yeni tedbirlerden bir tanesi de yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi 21:00 ile 05:00 arası  haftasonu Cuma günü saat 21.00’de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde   sokağa çıkma kısıtlaması oldu . Genelgede bahsedilen istisna kapsamındaki kişiler ve durumlar için yasakların ihlali durumunda kolluk kuvvetleri tarafından  vatandaşlara para cezası kesildiğini görüyoruz. Polis veya jandarmanın para cezası kesmesi hukuka uygun mudur ? Kolluk kuvvetlerinin para cezası kesme yetkisinin olmadığı ve kesilen cezaların hukuka aykırı olduğu konusunda Yargıtay son noktayı koymuştur . Yargıtay 19. Ceza Dairesi kararında ; Polisin  maske takmayanlar hakkında idari para cezası kesemeyeceğini, polisin maske takmayan kişiyi belirleyip bunu tutanakla imza altına alarak ilgili il valiliğine göndermesi gerektiğinin altını çizmiştir. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 294. Md.  : Bu Kanunda yazılı olan idarî para cezaları mahallî mülkî amir tarafından verilir. demektedir. Ayrıca Yargıtay almış olduğu kararında ;  Bolu  Valiliği’nce gerekli uyarı levhaları ve afişlerin asılmamış olması halinde cezanın ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.  Özetle ifade edecek olursak ; nasıl  radar cezalarına uyulmaması nedeni ile kesilen cezaların hukuka uygun olabilmesi için vatandaşın radar levha ve tabelaları ile ikaz edilmesi gerekiyorsa ; Koronavirüs kapsamında alınan maske takma vb. tedbirlere ilişkin vatandaşın levhalarla ikaz  edilmesi gerekmektedir. İhlallere ilişkin kolluk kuvvetlerinin ceza kesme yetkisi olmayıp düzenlemiş oldukları tutanakları il valiliklerine gönderme yükümlülükleri vardır. İdari para cezaları Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda ilgili madde uyarınca  yalnızca mahalli mülki amir tarafından verilebilir.        
Ekleme Tarihi: 27 Aralık 2020 - Pazar

POLİS PARA CEZASI YAZMA YETKİSİNE SAHİP MİDİR ?

Koronavirüsün hızla yayılması ile birlikte dünyada ve ülkemizde alınan tedbirler gün geçtikçe artmaktadır.

İç İşlerinin Bakanlığı’nın 81 ile göndermiş olduğu genelge ve ek genelgelerde salgının ve vaka artışının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanında uyulması gereken ek kuralların ve önlemlerin belirlendiği ve uygulamaya geçirildiği belirtildi. 

İç İşleri Bakanlığı tarafından alınan yeni tedbirlerden bir tanesi de yeni bir karar alınıncaya kadar hafta içi 21:00 ile 05:00 arası  haftasonu Cuma günü saat 21.00’de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde   sokağa çıkma kısıtlaması oldu .

Genelgede bahsedilen istisna kapsamındaki kişiler ve durumlar için yasakların ihlali durumunda kolluk kuvvetleri tarafından  vatandaşlara para cezası kesildiğini görüyoruz.

Polis veya jandarmanın para cezası kesmesi hukuka uygun mudur ?

Kolluk kuvvetlerinin para cezası kesme yetkisinin olmadığı ve kesilen cezaların hukuka aykırı olduğu konusunda Yargıtay son noktayı koymuştur .

Yargıtay 19. Ceza Dairesi kararında ; Polisin  maske takmayanlar hakkında idari para cezası kesemeyeceğini, polisin maske takmayan kişiyi belirleyip bunu tutanakla imza altına alarak ilgili il valiliğine göndermesi gerektiğinin altını çizmiştir.

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 294. Md.  : Bu Kanunda yazılı olan idarî para cezaları mahallî mülkî amir tarafından verilir. demektedir.

Ayrıca Yargıtay almış olduğu kararında ;  Bolu  Valiliği’nce gerekli uyarı levhaları ve afişlerin asılmamış olması halinde cezanın ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. 

Özetle ifade edecek olursak ; nasıl  radar cezalarına uyulmaması nedeni ile kesilen cezaların hukuka uygun olabilmesi için vatandaşın radar levha ve tabelaları ile ikaz edilmesi gerekiyorsa ; Koronavirüs kapsamında alınan maske takma vb. tedbirlere ilişkin vatandaşın levhalarla ikaz  edilmesi gerekmektedir.

İhlallere ilişkin kolluk kuvvetlerinin ceza kesme yetkisi olmayıp düzenlemiş oldukları tutanakları il valiliklerine gönderme yükümlülükleri vardır.

İdari para cezaları Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda ilgili madde uyarınca  yalnızca mahalli mülki amir tarafından verilebilir.

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.