Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

KİRASINI ÖDEMEYEN KİRACININ TAHLİYESİ

Kiralayan ile kiracı arasında düzenlenen sözleşmeye göre konut  sahibi taşınmazı kullanma ve yararlanma  hakkını kiracıya bırakırken , kiralayan da anlaşılan bedeli ödemekle yükümlüdür. Kiracının kirasını ödemediği durumlarda konuttan tahliye edilmesi mümkündür. Bu durumda taşınmaz sahibi  yazılı olarak iki haklı ihtar çekerek akabinde tahliye davası yoluna giderek kirasını ödemeyen kiracıyı taşınmazdan çıkarma hakkına sahiptir .İhtarların noter kanalıyla olma zorunluluğu bulunmamakla birlikte , noter kanalıyla çekilen ihtarlar  daha sağlıklı bir yol olacaktır. Bir diğer seçenek ise ; kiralayankiracıya karşı yazılı olarak çekilen iki haklı ihtarla tahliye talepli icra takibi yoluna da başvurabilir. Bu noktada sadece ödenmeyen kira bedeli değil aynı zamanda buna dayanarak kiracının evden tahliyesi talep edilir. Tahliye talepli icra takibinde borçluya (kiracı)borcunu 7 gün içinde borca itiraz et ya da 30 gün içinde ödemeni yap denir. Aksi halde cebri icra yolu ile tahliye edileceği belirtilir. Borçlu 7 gün içinde borca itiraz ederse takip durur. Bu durumda itirazın kaldırılması için alacaklının dava açması gerekecektir.Eğer 7 gün içinde itiraz etmezse takip kesinleşir, 30 gün içinde ödeme yapmazsa icra yolu ile tahliye gerçekleşir ve haciz ile alacak tahsil edilir. 3. yol ise Türk Borçlar Kanununu md 315’ te yer alan temerrüt yolu ile tahliye seçeneğidir. Bu yol sadece kira bedelinin ödenmediği durumlarda değil aynı zamanda yan giderlerin ödenmediği durumlarda da kiracının tahliyesine imkan sağlamaktadır. Örn; aidatını ödemeyen kiracıyı da ihtar çekilerek 30 gün içinde ödeme yapmaması durumunda sözleşme feshedilip icra yolu ile kiracı taşınmazdan çıkarılır. Yukarıdaki cümlelerimizde ifade ettiğimiz gibi kiracıyı taşınmazdan tahliye etmenin farklı yolları mevcuttur. Hakkınızı ararken  hak kaybına uğramamak ve hatalı işlemler yapmamak için mutlaka avukatınıza danışın .
Ekleme Tarihi: 17 Nisan 2022 - Pazar

KİRASINI ÖDEMEYEN KİRACININ TAHLİYESİ

Kiralayan ile kiracı arasında düzenlenen sözleşmeye göre konut  sahibi taşınmazı kullanma ve yararlanma  hakkını kiracıya bırakırken , kiralayan da anlaşılan bedeli ödemekle yükümlüdür. Kiracının kirasını ödemediği durumlarda konuttan tahliye edilmesi mümkündür.

Bu durumda taşınmaz sahibi  yazılı olarak iki haklı ihtar çekerek akabinde tahliye davası yoluna giderek kirasını ödemeyen kiracıyı taşınmazdan çıkarma hakkına sahiptir .İhtarların noter kanalıyla olma zorunluluğu bulunmamakla birlikte , noter kanalıyla çekilen ihtarlar  daha sağlıklı bir yol olacaktır.

Bir diğer seçenek ise ; kiralayankiracıya karşı yazılı olarak çekilen iki haklı ihtarla tahliye talepli icra takibi yoluna da başvurabilir. Bu noktada sadece ödenmeyen kira bedeli değil aynı zamanda buna dayanarak kiracının evden tahliyesi talep edilir. Tahliye talepli icra takibinde borçluya (kiracı)borcunu 7 gün içinde borca itiraz et ya da 30 gün içinde ödemeni yap denir. Aksi halde cebri icra yolu ile tahliye edileceği belirtilir. Borçlu 7 gün içinde borca itiraz ederse takip durur. Bu durumda itirazın kaldırılması için alacaklının dava açması gerekecektir.Eğer 7 gün içinde itiraz etmezse takip kesinleşir, 30 gün içinde ödeme yapmazsa icra yolu ile tahliye gerçekleşir ve haciz ile alacak tahsil edilir.

3. yol ise Türk Borçlar Kanununu md 315’ te yer alan temerrüt yolu ile tahliye seçeneğidir. Bu yol sadece kira bedelinin ödenmediği durumlarda değil aynı zamanda yan giderlerin ödenmediği durumlarda da kiracının tahliyesine imkan sağlamaktadır. Örn; aidatını ödemeyen kiracıyı da ihtar çekilerek 30 gün içinde ödeme yapmaması durumunda sözleşme feshedilip icra yolu ile kiracı taşınmazdan çıkarılır.

Yukarıdaki cümlelerimizde ifade ettiğimiz gibi kiracıyı taşınmazdan tahliye etmenin farklı yolları mevcuttur. Hakkınızı ararken  hak kaybına uğramamak ve hatalı işlemler yapmamak için mutlaka avukatınıza danışın .

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.