Sitenin sağında bir giydirme reklam
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
 

19 SORUDA COVİD-19 GERÇEĞİ

Bülent Ecevit Üniversitesi tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama  Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tütün kamuoyunda Covid-19 ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Kamuoyunun Covid-19 virüsü ile ilgili merak ettikleri ve cevapları şu şekilde; 1- Covid için Aşı olan kişi hastalıktan veya mutasyonlu virüsten korunacak mı? Hayır. Aşı olan da hastalık geçiren de yeniden hasta olabiliyor. 2-Covid enfeksiyonu geçiren de aşı olacak mı? Evet. Tercihen antikoru negatif ise.  3-Aşı olan maskeyi çıkaracak mı? Hayır. 4-Aşı, enfeksiyonun başkasına geçmesine engel olur mu? Hayır  5- Aşı olan ne kadar süre ile korunmuş olacak..? Bu konu bilinmiyor. Aşı halen deneysel aşamada diyebiliriz  6- Mutasyon lu virüs için ne dersiniz...? ABD ilaç daire başkanı Dr Felluci çift kat maske öneriyor Böylece daha kolay bulaşan yeni tip virüs ancak bu şekilde önleniyor. 7-Bulunduğumuz şartlarda AVM   lokanta kongre cami kilise vb yerleri açmak normal mi? Hayır 8- Aşı olduk veya hastalık geçirdik. Antikor gelişir mi? Aşı veya hastalık geçiren de antikor miktarı yeterli - yetersiz veya hiç olmayabilir. Neden böyle oluyor bilinmiyor. Hasta da olsan aşı da yeniden hastalanan kişiler var ama hafif atlatıyorlar. 9-Aşı olduk sosyal mesafe olacak mı? Evet 10-Aşı olduk hijyene gerek var mı? Evet 11- Aşı olduk bizi hastalıktan koruyacak mı? 100 için Muhtemelen hayır. Ya kısmen korur yada hafif atlatmaya sebep olur. 12-Aşı bizi neden koruyacak?  Muhtemelen ölmekten. Ve ağır hasta olmaktan.... 13-aşı olduk yan etkileri ne olabilir? Ağrı, ateş, kırgınlık. Nadiren anaflaksi. O yüzden aşı sonrası yarim saat gözetim altında kalın 14- Aşı bizi öldürür veya bize hasar verir mi? Hayır. 15- Emin misin? Hayır. 16- İstatistik olarak 99.7 yaşayacağız. Neden aşı oluyoruz? Diğer insanlar hastalanmasın , hastalık yaymayalım,  hasta olursak hafif geçirelim diye 17-Aşılamanın uzun dönem yan     etkisi biliniyor mu? Hayır Ancak hastalanan kişilerde ciddi organ sekelleri kalıyor. 18-Sonuç da özet nedir ? Hastalık halkında bilinenler, aşılamalar , ve mutasyon olan virüs ne yapacak??? Bilinmiyor ....siz maske mesafe hijyen i bırakmayın ... kongrelere kalabalık yerlere falan da gitmeyin. Mutasyonlu virüsü de önler mi bilinmiyor ... Ama işe yarar diye umuluyor,,,,,, 19-Neye güvenmeyeceğiz ?  a-Hastalık geçirdim hasta olmama   güvenme b-Aşı oldum korunurum diye bir şey yok hasta olabilirsin. Güvenme  c-Maske takmam , sosyal mesafeye bakmam, hijyene uymam.. demiyeceksin d- Kalabalık yerlere girme bana bişey olmaz diye düşünme , taşımam diye düşünme ... taşırsın etrafını hasta edersin. Yakınını kaybedersin e- Virüs sürekli şekil ve özellik değiştiriyor ( mutasyon) gelirse ne yapacağı belli olmaz . Örneklere bakıp bana bişey olmaz diye düşünmeyin.
Ekleme Tarihi: 14 Mart 2021 - Pazar

19 SORUDA COVİD-19 GERÇEĞİ

Bülent Ecevit Üniversitesi tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama  Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tütün kamuoyunda Covid-19 ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Kamuoyunun Covid-19 virüsü ile ilgili merak ettikleri ve cevapları şu şekilde;
1- Covid için Aşı olan kişi hastalıktan veya mutasyonlu virüsten korunacak mı?
Hayır. Aşı olan da hastalık geçiren de yeniden hasta olabiliyor.
2-Covid enfeksiyonu geçiren de aşı olacak mı?
Evet. Tercihen antikoru negatif ise. 
3-Aşı olan maskeyi çıkaracak mı?
Hayır.
4-Aşı, enfeksiyonun başkasına geçmesine engel olur mu?
Hayır 
5- Aşı olan ne kadar süre ile korunmuş olacak..?
Bu konu bilinmiyor. Aşı halen deneysel aşamada diyebiliriz 
6- Mutasyon lu virüs için ne dersiniz...?
ABD ilaç daire başkanı Dr Felluci çift kat maske öneriyor
Böylece daha kolay bulaşan yeni tip virüs ancak bu şekilde önleniyor.
7-Bulunduğumuz şartlarda AVM   lokanta kongre cami kilise vb yerleri açmak normal mi?
Hayır
8- Aşı olduk veya hastalık geçirdik. Antikor gelişir mi?
Aşı veya hastalık geçiren de antikor miktarı yeterli - yetersiz veya hiç olmayabilir. Neden böyle oluyor bilinmiyor. Hasta da olsan aşı da yeniden hastalanan kişiler var ama hafif atlatıyorlar.
9-Aşı olduk sosyal mesafe olacak mı?
Evet
10-Aşı olduk hijyene gerek var mı?
Evet
11- Aşı olduk bizi hastalıktan koruyacak mı?
100 için Muhtemelen hayır. Ya kısmen korur yada hafif atlatmaya sebep olur.
12-Aşı bizi neden koruyacak? 
Muhtemelen ölmekten. Ve ağır hasta olmaktan....
13-aşı olduk yan etkileri ne olabilir?
Ağrı, ateş, kırgınlık. Nadiren anaflaksi. O yüzden aşı sonrası yarim saat gözetim altında kalın
14- Aşı bizi öldürür veya bize hasar verir mi?
Hayır.
15- Emin misin?
Hayır.
16- İstatistik olarak 99.7 yaşayacağız. Neden aşı oluyoruz?
Diğer insanlar hastalanmasın , hastalık yaymayalım,  hasta olursak hafif geçirelim diye
17-Aşılamanın uzun dönem yan     etkisi biliniyor mu?
Hayır
Ancak hastalanan kişilerde ciddi organ sekelleri kalıyor.
18-Sonuç da özet nedir ?
Hastalık halkında bilinenler, aşılamalar , ve mutasyon olan virüs ne yapacak??? Bilinmiyor ....siz maske mesafe hijyen i bırakmayın ... kongrelere kalabalık yerlere falan da gitmeyin. Mutasyonlu virüsü de önler mi bilinmiyor ... Ama işe yarar diye umuluyor,,,,,,
19-Neye güvenmeyeceğiz ? 
a-Hastalık geçirdim hasta olmama   güvenme
b-Aşı oldum korunurum diye bir şey yok hasta olabilirsin. Güvenme 
c-Maske takmam , sosyal mesafeye bakmam, hijyene uymam.. demiyeceksin
d- Kalabalık yerlere girme bana bişey olmaz diye düşünme , taşımam diye düşünme ... taşırsın etrafını hasta edersin. Yakınını kaybedersin
e- Virüs sürekli şekil ve özellik değiştiriyor ( mutasyon) gelirse ne yapacağı belli olmaz . Örneklere bakıp bana bişey olmaz diye düşünmeyin.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.