Sitenin sağında bir giydirme reklam
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
 

SPOR YAPAN GENÇLERDE NEDEN KALP KRİZİ OLUR?

Halk arasında Aniden ölüme sebep olan kalp hastalıklarına kalp krizi deniyor.  Aslında daha önceki makalelerimizde bahsettiğimiz gibi koroner kalp hastalığı büyük çoklukla ileri yaşlarda ortaya çıkıp kalp de enfarktüse neden olup oluşturduğu kriz ile ölüme neden olabilmektedir. Oysa gençlerde bu cins damar tıkanıklığı ve kalp krizi çok çok az 10-20 milyonda bir dir.  Konjenital kalp bozuklukları ufak yaşlarda tespit edilir ve zaten ameliyat ve tıbbi tedavi gibi seçeneklerle kontrol altına alınır. Hiç bir bulgusu olmayan gençler spor yaparken ani kalp durması sonrası hayatı tehdit eden durumlar olabilir . Gençlerde kalp de ani ritim bozukluğu ve damar tıkanmasına neden olan iki hastalık  bundan genellikle sorumludur. Birisi I HSS (idiopatik hipertrofik subaortik stenoz) denen kardiyomyopati hastalığıdır. Bu hastalar genç yaşta tesadüfen bulunurlar . Fizik muayene de dinleme bulguları ve eko ile teşhis konulabilir. Ritm bozuklukları bu kişilerde ön planda olabilir. Bu hastalar da ani gelişen tehlikeli ritm bozuklukları için ICD özellikli kalp pili takılması gerekir. Çünkü bu ritm bozukluğu ani ölüme neden olabilir .  Diğer çok bilinen ve otopsilerde ortaya çıkan hastalık koroner damarların -kalp damarlarının seyir anomalileridir. Özellikle sol kalp damarı ana aort damarı içinde seyreder ve efor ile burada spazm olur ani kalp krizi - durması gelişebilir. Çocuk kardiyologları tarafından spor ağır yapacak  gençler check up’dan geçirilmelidir.  
Ekleme Tarihi: 11 Kasım 2020 - Çarşamba

SPOR YAPAN GENÇLERDE NEDEN KALP KRİZİ OLUR?

Halk arasında Aniden ölüme sebep olan kalp hastalıklarına kalp krizi deniyor. 
Aslında daha önceki makalelerimizde bahsettiğimiz gibi koroner kalp hastalığı büyük çoklukla ileri yaşlarda ortaya çıkıp kalp de enfarktüse neden olup oluşturduğu kriz ile ölüme neden olabilmektedir. Oysa gençlerde bu cins damar tıkanıklığı ve kalp krizi çok çok az 10-20 milyonda bir dir. 
Konjenital kalp bozuklukları ufak yaşlarda tespit edilir ve zaten ameliyat ve tıbbi tedavi gibi seçeneklerle kontrol altına alınır. Hiç bir bulgusu olmayan gençler spor yaparken ani kalp durması sonrası hayatı tehdit eden durumlar olabilir . Gençlerde kalp de ani ritim bozukluğu ve damar tıkanmasına neden olan iki hastalık  bundan genellikle sorumludur. Birisi I HSS (idiopatik hipertrofik subaortik stenoz) denen kardiyomyopati hastalığıdır. Bu hastalar genç yaşta tesadüfen bulunurlar . Fizik muayene de dinleme bulguları ve eko ile teşhis konulabilir. Ritm bozuklukları bu kişilerde ön planda olabilir. Bu hastalar da ani gelişen tehlikeli ritm bozuklukları için ICD özellikli kalp pili takılması gerekir. Çünkü bu ritm bozukluğu ani ölüme neden olabilir . 
Diğer çok bilinen ve otopsilerde ortaya çıkan hastalık koroner damarların -kalp damarlarının seyir anomalileridir. Özellikle sol kalp damarı ana aort damarı içinde seyreder ve efor ile burada spazm olur ani kalp krizi - durması gelişebilir. Çocuk kardiyologları tarafından spor ağır yapacak  gençler check up’dan geçirilmelidir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.