Sitenin sağında bir giydirme reklam
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
 

İÇİMİZDEKİ BOMBA, ‘AORT ANEVRİZMASI’

Damarların normal boyutunun iki katından daha fazla çapa ulaşmasına anevrizma denir.  Bu büyük damladan aort için önemli bir hastalıktır. Vücudun en büyük atar damarı olan aort kalpten çıkar ve tüm göğsü, akciğerlerin arka orta bölgesinde seyredip karına gelip ikiye ayrılır. Temel nedenlerden yüksek tansiyon ve genetik yapı ile bazı enfeksiyonlar bu patolojinin olmasında rol oynar. İki tipi var;  1- Sakküler tip. 2- Füziform tip. Anevrizmaların genellikle çapları kadınlarda 5 cm,  erkeklerde 5,5 cm üstünde olması yırtılma şansı ile ölüm olabilir. Ölümlerin yüzde 54’ü genellikle ilk 24 saatde olur. Hastalar acilen ameliyata alınmalıdır.  Patlamış bir Anevrizma da masada kalma şansı ve ya ölüm şansı yüzde 50’dir. Tedavide açık cerrahi veya stent uygulama teknikleri (EVAR - TEVAR) ile kapalı ameliyat tercih edilir.  İlk 10 sene kapalı stent uygulama az komplikasyon ve az ölüm riskine sahiptir.  10 sene sonraki durumda ameliyat ile karşılaşma yapılsa 10 seneden sonra açık ameliyat sonuçları daha iyidir. Zamanında tedavi edilen anevrizmaların yaşam süre ve kalitesi artar. Tanı için Bilgisayarlı tomografi, DSA gibi klasik angio yeterlidir. Tedavi Doktorun seçimine bağlıdır. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi (KVC) Kliniğinde bu ameliyatlar yapılmaktadır. İki yöntemin karışık kullanıldığı hibrit ameliyatlarda Kalp ve Damar Cerrahisi (KVC) kliniğinde gerçekleştirilmektedir.  Bu yöntemlerin daha iyi şartlarda halkımıza hizmet olarak sunulması için angio ve ameliyatın aynı odada yapılabildiği hibrit ameliyathaneler gereklidir.  Çeşitli girişimlere rağmen bu teknik hizmet alt yapısı maddi yetersizlikler nedeni ile alınamamıştır. Asri hastaneler için elzem bir donanım olduğu aşikârdır. NOT: Gerek gazetemizde yer alan konulara dair gerekse diğer kalp ve damar hastalıklarınızın tedavisi dair teşhis ve tedavi yöntemlerine dair bilgi almak ve doktorumuzla irtibata geçmek için aşağıdaki e-mail adresine ya da whatsapp telefon numarasına iletişim numaranızı, adınızı soyadınızı yazarak mesaj bırakabilirsiniz. E-mail: ufuktutun@yahoo.com Whatsapp tel: 0 (532) 336 99 74                                      Prof.Dr.Ufuk TÜTÜN                                                Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı
Ekleme Tarihi: 15 Ekim 2020 - Perşembe

İÇİMİZDEKİ BOMBA, ‘AORT ANEVRİZMASI’

Damarların normal boyutunun iki katından daha fazla çapa ulaşmasına anevrizma denir. 
Bu büyük damladan aort için önemli bir hastalıktır. Vücudun en büyük atar damarı olan aort kalpten çıkar ve tüm göğsü, akciğerlerin arka orta bölgesinde seyredip karına gelip ikiye ayrılır.
Temel nedenlerden yüksek tansiyon ve genetik yapı ile bazı enfeksiyonlar bu patolojinin olmasında rol oynar.
İki tipi var;
 1- Sakküler tip.
2- Füziform tip.
Anevrizmaların genellikle çapları kadınlarda 5 cm,  erkeklerde 5,5 cm üstünde olması yırtılma şansı ile ölüm olabilir.
Ölümlerin yüzde 54’ü genellikle ilk 24 saatde olur.
Hastalar acilen ameliyata alınmalıdır. 
Patlamış bir Anevrizma da masada kalma şansı ve ya ölüm şansı yüzde 50’dir.
Tedavide açık cerrahi veya stent uygulama teknikleri (EVAR - TEVAR) ile kapalı ameliyat tercih edilir. 
İlk 10 sene kapalı stent uygulama az komplikasyon ve az ölüm riskine sahiptir. 
10 sene sonraki durumda ameliyat ile karşılaşma yapılsa 10 seneden sonra açık ameliyat sonuçları daha iyidir.
Zamanında tedavi edilen anevrizmaların yaşam süre ve kalitesi artar.
Tanı için Bilgisayarlı tomografi, DSA gibi klasik angio yeterlidir.
Tedavi Doktorun seçimine bağlıdır.
Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi (KVC) Kliniğinde bu ameliyatlar yapılmaktadır.
İki yöntemin karışık kullanıldığı hibrit ameliyatlarda Kalp ve Damar Cerrahisi (KVC) kliniğinde gerçekleştirilmektedir. 
Bu yöntemlerin daha iyi şartlarda halkımıza hizmet olarak sunulması için angio ve ameliyatın aynı odada yapılabildiği hibrit ameliyathaneler gereklidir. 
Çeşitli girişimlere rağmen bu teknik hizmet alt yapısı maddi yetersizlikler nedeni ile alınamamıştır.
Asri hastaneler için elzem bir donanım olduğu aşikârdır.
NOT: Gerek gazetemizde yer alan konulara dair gerekse diğer kalp ve damar hastalıklarınızın tedavisi dair teşhis ve tedavi yöntemlerine dair bilgi almak ve doktorumuzla irtibata geçmek için aşağıdaki e-mail adresine ya da whatsapp telefon numarasına iletişim numaranızı, adınızı soyadınızı yazarak mesaj bırakabilirsiniz.
E-mail: ufuktutun@yahoo.com
Whatsapp tel: 0 (532) 336 99 74

                                     Prof.Dr.Ufuk TÜTÜN
                                               Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.