Sitenin sağında bir giydirme reklam
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Ufuk TÜTÜN (Sağlık Köşesi)
 

Ateroskleroz ve buna bağlı damar hastalıkları

Hepimizin bildiği kalp krizi ateroskleroz un kalp de yarattığı bozukluğun sonucudur. Aterosklerozu damarların sertleşmesi ve tıkanması olarak tarifleyebiliriz. Bu durum kalp den başka her organın damarında bu hastalığın olması ilgili yerle bağlantılı hastalıkları ortaya çıkarır. Bunlardan kısa kısa bahsetmek istiyorum.  Beyine kan taşıyan boyun damarları darlığı Karotis arter hastalığı olarak biliyor. 60 üstü darlık veya damar içindeki ülsere damar plakları olan kişilerde baş dönmesi veya beyine pıhtı / o plaktan parça kopup atması sonucu felç hatta koma bile olabilir. Bunu önlemek için stent veya ameliyat gereklidir. Böbrek damarlarının daralmaya başlaması tansiyon sebebi olabilir stent veya ameliyat ile düzeltilebilir.  Karın boşluğundaki barsakları besleyen damar tıkanmaları yemek sonrası karın ağrılarına neden olabilir. Yine stent ve ameliyat ile müdahalesi gerekebilir.  Bacaklara karın içinden ana damardan ayrılan damarların tıkanması lerich sendromu olarak bilinir ve bu hastalarda cinsel iktidarsızlık yürüme ile kalça ve ayaklarda ortaya çıkan ağrılar ile kendini gösterir . Karın içindeki damarın sağlam bölgesinden bacaklara suni damar ile damar değişimi (by-pass) yapmak gerekir.  Bacak damarlarındaki daralma ve tıkanıklıklar yürüme ile ortaya çıkan kladikasyo denen kramplar şeklinde ağrıya neden olur. 100 m altında bir mesafede yürüme ile ortaya çıkan ve dinlenme ile geçen bu ağrı önemli demektir. Bazen çok daha ileri giden damar darlığı ile oluşabilecek bir kangren sonucu ekstremite (kol-bacak) kaybına neden olabilir. Tedavide stent ve ameliyat ile çözüm olabilir.  Bu hastalıkların ilaçla destek tedavisinde kan sulandırıcılar ve damar geliştirici ilaçlar kullanılabilir.  Tanı için renkli doppler,MR anjio , klasik angio(DSA) , BT anjio kullanılabilir.  Son 4 yıl içinde Beun Tip Fakültesi kalp ve damar cerrahisi kliniğinde 600 hastadan fazlasına bacak damar tıkanıklıkları için ilaçlı balon ve stent uygulama ile başarılı tedavi uygulanmıştır. Bunlardan anjio da açılamayan 30 kadar hastaya ameliyat edilerek sağlığına kavuştu. Çok az hastada ileri derece hastalık nedeni ile açıklık sağlanamadı. Beyine giden damar hastalığı olan ( Karotis arter tıkanıklığı) 100 e yakın kişiye ameliyat yapıldı. 2 kişide geçici felç dışında bir problem gelişmedi. Stent uygulama Kliniğimizde ilk tedavi seçeneği değil zira ameliyat sonrası tıkanma olursa stent bir tedavi olasılığıdır. Ama stent sonrası tıkanma olursa ameliyat yapılamaz.  Bu hastalıklardan korunma kolesterol düşürücü ilaç kullanma sigara içmeme şeker hastalığı var ise düzgün tedavi yapma bir yoldur. 40 yaş sonrası bireylerin bu hastalıklara karşı 2 yolda bir tarama yaptırmasını önermekteyiz.
Ekleme Tarihi: 06 Kasım 2020 - Cuma

Ateroskleroz ve buna bağlı damar hastalıkları

Hepimizin bildiği kalp krizi ateroskleroz un kalp de yarattığı bozukluğun sonucudur. Aterosklerozu damarların sertleşmesi ve tıkanması olarak tarifleyebiliriz. Bu durum kalp den başka her organın damarında bu hastalığın olması ilgili yerle bağlantılı hastalıkları ortaya çıkarır. Bunlardan kısa kısa bahsetmek istiyorum. 
Beyine kan taşıyan boyun damarları darlığı Karotis arter hastalığı olarak biliyor. 60 üstü darlık veya damar içindeki ülsere damar plakları olan kişilerde baş dönmesi veya beyine pıhtı / o plaktan parça kopup atması sonucu felç hatta koma bile olabilir. Bunu önlemek için stent veya ameliyat gereklidir.
Böbrek damarlarının daralmaya başlaması tansiyon sebebi olabilir stent veya ameliyat ile düzeltilebilir. 
Karın boşluğundaki barsakları besleyen damar tıkanmaları yemek sonrası karın ağrılarına neden olabilir. Yine stent ve ameliyat ile müdahalesi gerekebilir. 
Bacaklara karın içinden ana damardan ayrılan damarların tıkanması lerich sendromu olarak bilinir ve bu hastalarda cinsel iktidarsızlık yürüme ile kalça ve ayaklarda ortaya çıkan ağrılar ile kendini gösterir . Karın içindeki damarın sağlam bölgesinden bacaklara suni damar ile damar değişimi (by-pass) yapmak gerekir. 
Bacak damarlarındaki daralma ve tıkanıklıklar yürüme ile ortaya çıkan kladikasyo denen kramplar şeklinde ağrıya neden olur. 100 m altında bir mesafede yürüme ile ortaya çıkan ve dinlenme ile geçen bu ağrı önemli demektir. Bazen çok daha ileri giden damar darlığı ile oluşabilecek bir kangren sonucu ekstremite (kol-bacak) kaybına neden olabilir. Tedavide stent ve ameliyat ile çözüm olabilir. 
Bu hastalıkların ilaçla destek tedavisinde kan sulandırıcılar ve damar geliştirici ilaçlar kullanılabilir. 
Tanı için renkli doppler,MR anjio , klasik angio(DSA) , BT anjio kullanılabilir. 
Son 4 yıl içinde Beun Tip Fakültesi kalp ve damar cerrahisi kliniğinde 600 hastadan fazlasına bacak damar tıkanıklıkları için ilaçlı balon ve stent uygulama ile başarılı tedavi uygulanmıştır. Bunlardan anjio da açılamayan 30 kadar hastaya ameliyat edilerek sağlığına kavuştu. Çok az hastada ileri derece hastalık nedeni ile açıklık sağlanamadı.
Beyine giden damar hastalığı olan ( Karotis arter tıkanıklığı) 100 e yakın kişiye ameliyat yapıldı. 2 kişide geçici felç dışında bir problem gelişmedi. Stent uygulama Kliniğimizde ilk tedavi seçeneği değil zira ameliyat sonrası tıkanma olursa stent bir tedavi olasılığıdır. Ama stent sonrası tıkanma olursa ameliyat yapılamaz. 
Bu hastalıklardan korunma kolesterol düşürücü ilaç kullanma sigara içmeme şeker hastalığı var ise düzgün tedavi yapma bir yoldur. 40 yaş sonrası bireylerin bu hastalıklara karşı 2 yolda bir tarama yaptırmasını önermekteyiz.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.