Sitenin sağında bir giydirme reklam
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
Köşe Yazarı
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
 

ZONGULDAK OLASI BİR DEPREME HAZIR MI?

İzmir depremi bir kez daha unutulan bir gerçeği akıllara getirdi. İnsanları deprem değil, binalar öldürüyor. Deprem, ne cami seçiyor, ne okul, ne de mesken. Ne dindar seçiyor, ne Müslüman ne de hiristiyan. Bazı aklı melekeleri yerinde olmayanlar, depremi zinaya, imana vs. bağlasalar da, tüm bilimsel gerçekler depremin bir doğa olayı olduğunu ve depremden korunmanın tek yolunun da güvenli binalar inşa etmekten geçtiğini gösteriyor. Önemli olan depremden sonra mucizelere tanık olmak, yada müthiş kurtarma hikayeleri yaşatacak ekiplere sahip olmak değil, İnsanlarımızı kurtarılmaya ihtiyaç duymayacağı, deprem anında çökmeyecek binalar inşa etmektir. Bu bağlamda yaşadığımız şehirde Zonguldak’ta binalar depreme ne kadar dayanıklı sorusu akla geliyor? İlimizdeki kamu binaları özellikle okullar ne derece depreme dayanıklı? Özellikle son zamanlarda inşaat sektörünün hızla büyüdüğü İncivez Mahallesi ve Kozlu sınırları içerisindeki inşaatlar depreme ne kadar dayanıklı? Gerek yapım aşamasında gerekse ilerleyen süreçte mahalli idareler sorumluluk alanları içerisindeki yapıların depreme dayanıklılıklarını denetliyorlar mı? Acılara yeni acılar eklemeden bu soruların cevabı verecek çalışmalar acilen başlatılmalı. Sonra ah vah fayda etmiyor.   KORONAVİRÜS DANIŞMA HATTINA  NEYİ DANIŞACAĞIZ?   Nisan-Mayıs 2020 tarihlerinde, aynı toplumun Koronavirüs (Covid-19) salgını ile tanıştığı ilk günlerde Valilikler kanalıyla il ve ilçe merkezlerinde Kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan VEFA hattı vardı. VEFA Yardım hattını arayan sokağa çıkma kısıtlaması kapsamındaki 65 yas üstü yurttaşların, kronik hastalığı olanların ve engellilerin ihtiyaçlarını görevliler tarafından karşılıyordu. Sonra VEFA bitti! Şimdi KoronavirüsDanışma hattı var.  Pandemi rakamları ilk zamankinden daha kötü. Her geçen gün ülke çapında 75 kişi ölüyor, Bulaş sayısı ilk zamankinden daha fazla. İyileşen hasta sayısı vaka sayısının bir türlü üzerine çıkamıyor. Yoğun bakımların doluluk oranı artıyor. Hepsinden kötüsü, kısıtlamalar ilk zamanlardaki gibi yok.  Kamuoyu bilgilendirilmiyor! İl bazında rakamlar bile açıklanmıyor eskisi gibi! Neyi danışacağımızı anlayamadım... Mesela arayıp sorsam durum böyle devam ederse bize Covid-19 ne zaman bulaşır? Bulaşırsa kurtulma ihtimalim nedir? Zonguldak'taki hastanelerin doluluk ve yoğun bakım doluluk oranı nedir? Ne cevap verirler acaba?
Ekleme Tarihi: 06 Kasım 2020 - Cuma

ZONGULDAK OLASI BİR DEPREME HAZIR MI?

İzmir depremi bir kez daha unutulan bir gerçeği akıllara getirdi.
İnsanları deprem değil, binalar öldürüyor.
Deprem, ne cami seçiyor, ne okul, ne de mesken.
Ne dindar seçiyor, ne Müslüman ne de hiristiyan.
Bazı aklı melekeleri yerinde olmayanlar, depremi zinaya, imana vs. bağlasalar da, tüm bilimsel gerçekler depremin bir doğa olayı olduğunu ve depremden korunmanın tek yolunun da güvenli binalar inşa etmekten geçtiğini gösteriyor.
Önemli olan depremden sonra mucizelere tanık olmak, yada müthiş kurtarma hikayeleri yaşatacak ekiplere sahip olmak değil,
İnsanlarımızı kurtarılmaya ihtiyaç duymayacağı, deprem anında çökmeyecek binalar inşa etmektir.
Bu bağlamda yaşadığımız şehirde Zonguldak’ta binalar depreme ne kadar dayanıklı sorusu akla geliyor?
İlimizdeki kamu binaları özellikle okullar ne derece depreme dayanıklı?
Özellikle son zamanlarda inşaat sektörünün hızla büyüdüğü İncivez Mahallesi ve Kozlu sınırları içerisindeki inşaatlar depreme ne kadar dayanıklı?
Gerek yapım aşamasında gerekse ilerleyen süreçte mahalli idareler sorumluluk alanları içerisindeki yapıların depreme dayanıklılıklarını denetliyorlar mı?
Acılara yeni acılar eklemeden bu soruların cevabı verecek çalışmalar acilen başlatılmalı.
Sonra ah vah fayda etmiyor.
 
KORONAVİRÜS DANIŞMA HATTINA 
NEYİ DANIŞACAĞIZ?
 
Nisan-Mayıs 2020 tarihlerinde, aynı toplumun Koronavirüs (Covid-19) salgını ile tanıştığı ilk günlerde Valilikler kanalıyla il ve ilçe merkezlerinde Kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan VEFA hattı vardı.
VEFA Yardım hattını arayan sokağa çıkma kısıtlaması kapsamındaki 65 yas üstü yurttaşların, kronik hastalığı olanların ve engellilerin ihtiyaçlarını görevliler tarafından karşılıyordu.
Sonra VEFA bitti!
Şimdi KoronavirüsDanışma hattı var. 
Pandemi rakamları ilk zamankinden daha kötü.
Her geçen gün ülke çapında 75 kişi ölüyor, Bulaş sayısı ilk zamankinden daha fazla.
İyileşen hasta sayısı vaka sayısının bir türlü üzerine çıkamıyor.
Yoğun bakımların doluluk oranı artıyor.
Hepsinden kötüsü, kısıtlamalar ilk zamanlardaki gibi yok. 
Kamuoyu bilgilendirilmiyor!
İl bazında rakamlar bile açıklanmıyor eskisi gibi!
Neyi danışacağımızı anlayamadım...
Mesela arayıp sorsam durum böyle devam ederse bize Covid-19 ne zaman bulaşır?
Bulaşırsa kurtulma ihtimalim nedir?
Zonguldak'taki hastanelerin doluluk ve yoğun bakım doluluk oranı nedir?
Ne cevap verirler acaba?
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.