Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

UZAKTAN EĞİTİM NEDENİYLE ÖZEL OKULLARIN ÜCRET İADESİ

Covid 19 virüsün artması  ve alınan önlemlerle birlikte eğitim de online platformlar üzerinden gerçekleştirilmeye başladı.  Bununla birlikte  veliler özel okullarla  yapmış oldukları sözleşmenin kapsamının değişmesiyle birlikte ücret iadesi talep etmektedirler. Kayseri’de bir veli yüzyüze eğitim yapılmayan süre için  okulun normal sartlarda yapması gereken masrafı online eğitimde yapmadığı  gerekçesi  ve bu nedenle okula yatırılan ücretin haksız kazanç niteliğinde olduğunu ileri sürerek  İl Tüketici Hakem Heyeti’ne ücretin iadesi için başvuruda bulunmuştur. Tüketici Hakem Heyeti velinin başvurusunu haklı bularak kısmen kabul etmiş ve velinin iadesini istediği 9.000 TL’ nin okula gidilmeyen süreye karşılık gelen 7.579 TL’ sinin tüketiciye /veliye iadesine karar vermiştir. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu 13. Maddesinde ayıplı hizmet tanımlanmıştır . İlgili maddeye göre  ayıplı hizmet ; sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.  Buna göre sözleşmede belirtilen  ve yüz yüze eğitimin gerektirdiği koşul ve masrafların doğmaması nedeniyle   , kısacası  okul ile yapılan sözleşmedeki şartların gerçekleşmemesinden dolayı  kanuna göre hizmet ayıplı hale gelmiştir.  Kanunun ilgili maddesine göre ; hizmet veren  her ne kadar elinde olmayan mücbir sebeplerden dolayı edimin ifasını karşılayamıyor olsa da  tüketicinin taleplerini yerine getirmek zorunda olup gerçekleşmeyen koşullardan dolayı da sorumludur. Ancak bu durum tüketici tarafından aşırı yararlanmaya ,  hizmet veren tarafından da mağduriyete yol açmamalıdır. Buna ilişkin olarak ; yakın zamanda bir Tüketici Hakem Heyeti, Millî Eğitim Bakanlığı’nın yönergelerini ve online eğitimlerini yerine getiren ve akabinde ise telafi eğitimlerini yerine getireceğini de taahhüt eden özel okulların ücreti hak ettiklerini belirtmiş ve velinin ücret iadesi talebini reddetmiştir.  Özetle  ; tüketici hakem heyeti başvuruları ya da tüketici mahkemeleri  söz konusu uyuşmazlıklarda  tüketici tarafından aşırı yararlanma ve hizmet sağlayan açısından mağduriyet oluşmaması için ; okulun eğitim öğretim hizmetini yerine getirip getirmediği ve tüketicinin de bunun karşılığında gerekli ücreti ödemesi kıstaslarını dikkate almalıdır.
Ekleme Tarihi: 25 Şubat 2021 - Perşembe

UZAKTAN EĞİTİM NEDENİYLE ÖZEL OKULLARIN ÜCRET İADESİ

Covid 19 virüsün artması  ve alınan önlemlerle birlikte eğitim de online platformlar üzerinden gerçekleştirilmeye başladı. 
Bununla birlikte  veliler özel okullarla  yapmış oldukları sözleşmenin kapsamının değişmesiyle birlikte ücret iadesi talep etmektedirler.
Kayseri’de bir veli yüzyüze eğitim yapılmayan süre için  okulun normal sartlarda yapması gereken masrafı online eğitimde yapmadığı  gerekçesi  ve bu nedenle okula yatırılan ücretin haksız kazanç niteliğinde olduğunu ileri sürerek  İl Tüketici Hakem Heyeti’ne ücretin iadesi için başvuruda bulunmuştur.
Tüketici Hakem Heyeti velinin başvurusunu haklı bularak kısmen kabul etmiş ve velinin iadesini istediği 9.000 TL’ nin okula gidilmeyen süreye karşılık gelen 7.579 TL’ sinin tüketiciye /veliye iadesine karar vermiştir.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu 13. Maddesinde ayıplı hizmet tanımlanmıştır . İlgili maddeye göre  ayıplı hizmet ; sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir. 
Buna göre sözleşmede belirtilen  ve yüz yüze eğitimin gerektirdiği koşul ve masrafların doğmaması nedeniyle   , kısacası  okul ile yapılan sözleşmedeki şartların gerçekleşmemesinden dolayı  kanuna göre hizmet ayıplı hale gelmiştir.  Kanunun ilgili maddesine göre ; hizmet veren  her ne kadar elinde olmayan mücbir sebeplerden dolayı edimin ifasını karşılayamıyor olsa da  tüketicinin taleplerini yerine getirmek zorunda olup gerçekleşmeyen koşullardan dolayı da sorumludur.
Ancak bu durum tüketici tarafından aşırı yararlanmaya ,  hizmet veren tarafından da mağduriyete yol açmamalıdır.
Buna ilişkin olarak ; yakın zamanda bir Tüketici Hakem Heyeti, Millî Eğitim Bakanlığı’nın yönergelerini ve online eğitimlerini yerine getiren ve akabinde ise telafi eğitimlerini yerine getireceğini de taahhüt eden özel okulların ücreti hak ettiklerini belirtmiş ve velinin ücret iadesi talebini reddetmiştir.
 Özetle  ; tüketici hakem heyeti başvuruları ya da tüketici mahkemeleri  söz konusu uyuşmazlıklarda  tüketici tarafından aşırı yararlanma ve hizmet sağlayan açısından mağduriyet oluşmaması için ; okulun eğitim öğretim hizmetini yerine getirip getirmediği ve tüketicinin de bunun karşılığında gerekli ücreti ödemesi kıstaslarını dikkate almalıdır.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.