Sitenin sağında bir giydirme reklam
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
Köşe Yazarı
Av. SELAY KARDEŞ (Hukuk Köşesi)
 

MAAŞ İÇİN BOŞANMANIN HUKUKİ DURUMU

  Emekli maaşı alan kişilerin vefatı halinde maaşları eş ya da evli olmayan kız çocuğuna dul veya yetim aylığı adı altında  bağlanabiliyor . Ancak bunun için bazı koşulların varlığı gerekmektedir. Bu koşulların en başında dul veya yetim aylığı bağlanan kişinin bekar olması gerekmektedir. Kişinin evlenmesi durumunda maaş kesilecektir . Ölen kişinin maaşını almak için birçok çift kağıt üzerinde hukuki olarak evliliği bitiriyor ancak aynı evde yaşamaya ve boşanmadan önceki düzeni sağlamaya devam ediyorlar. Halk arasında bu eyleme muvazaalı boşanma  deniyor. Boşanan eşle aynı evde yaşayan kişiler Sgk tarafından tespit edildiğinde maaş kesintisi söz konusu oluyor .  Sgk bunu nasıl ve hangi kriterlere göre tespit ediyor?  Geçen günlerde Yargıtay’ın önüne gelen davada Bursa’da yaşayan ve vefat eden eşinden maaş alan bir vatandaşın boşanmış olduğu eşiyle birlikte yaşadığı gerekçesiyle maaşı kesildi  ,kesilen maaş Yargıtay’dan döndü . Yargıtay boşandığı eşiyle sosyal medyada fotoğraflarının olmasının , yeterli bir kanıt olmadığına hükmetmiş , aynı zamanda  elektrik, su, telefon kayıtları ,seçmen bilgileri , tanıkların ikamet ettikleri yer bilgileri , gibi daha birçok belgeye birlikte bakılarak karar verilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Ayrıca belirtmek gerekir ki SGK buna ilişkin inceleme yaparkan kişilerin yaşadığı evi gizlilik açısından denetleyemez . SGK kişilerin sosyal medya hesaplarını doğrudan inceleyemez.  Yargıtay kararında da değindiği üzere sosyal medya yeterli delil niteliğinde sayılmayacak ve gerçeklik açısından  da kişiler tarafından yanıltıcı olacak şekilde kullanılabilecektir.   2013 yılında değişen SGK Yönetmeliği ile hileli olarak yetim maaşı alanların dolandırıcılık suçunu işlemesi suç olmaktan çıkarılmış ancak boşandığı halde eşiyle aynı evde birlikte  yaşadığı tespit edilen kişilerin devlet tarafından birlikte yaşamalarına yasak getirilemeyeceği ancak SGK  yardımları açısından bu durumun tespit edilmesi halinde maaş ve yardımların kesileceği belirtilmiştir . 
Ekleme Tarihi: 14 Mart 2021 - Pazar

MAAŞ İÇİN BOŞANMANIN HUKUKİ DURUMU

 
Emekli maaşı alan kişilerin vefatı halinde maaşları eş ya da evli olmayan kız çocuğuna dul veya yetim aylığı adı altında  bağlanabiliyor .
Ancak bunun için bazı koşulların varlığı gerekmektedir. Bu koşulların en başında dul veya yetim aylığı bağlanan kişinin bekar olması gerekmektedir. Kişinin evlenmesi durumunda maaş kesilecektir .
Ölen kişinin maaşını almak için birçok çift kağıt üzerinde hukuki olarak evliliği bitiriyor ancak aynı evde yaşamaya ve boşanmadan önceki düzeni sağlamaya devam ediyorlar. Halk arasında bu eyleme muvazaalı boşanma  deniyor. Boşanan eşle aynı evde yaşayan kişiler Sgk tarafından tespit edildiğinde maaş kesintisi söz konusu oluyor . 
Sgk bunu nasıl ve hangi kriterlere göre tespit ediyor? 
Geçen günlerde Yargıtay’ın önüne gelen davada Bursa’da yaşayan ve vefat eden eşinden maaş alan bir vatandaşın boşanmış olduğu eşiyle birlikte yaşadığı gerekçesiyle maaşı kesildi  ,kesilen maaş Yargıtay’dan döndü .
Yargıtay boşandığı eşiyle sosyal medyada fotoğraflarının olmasının , yeterli bir kanıt olmadığına hükmetmiş , aynı zamanda  elektrik, su, telefon kayıtları ,seçmen bilgileri , tanıkların ikamet ettikleri yer bilgileri , gibi daha birçok belgeye birlikte bakılarak karar verilmesi gerektiğine hükmetmiştir.
Ayrıca belirtmek gerekir ki SGK buna ilişkin inceleme yaparkan kişilerin yaşadığı evi gizlilik açısından denetleyemez .
SGK kişilerin sosyal medya hesaplarını doğrudan inceleyemez.  Yargıtay kararında da değindiği üzere sosyal medya yeterli delil niteliğinde sayılmayacak ve gerçeklik açısından  da kişiler tarafından yanıltıcı olacak şekilde kullanılabilecektir. 
 2013 yılında değişen SGK Yönetmeliği ile hileli olarak yetim maaşı alanların dolandırıcılık suçunu işlemesi suç olmaktan çıkarılmış ancak boşandığı halde eşiyle aynı evde birlikte  yaşadığı tespit edilen kişilerin devlet tarafından birlikte yaşamalarına yasak getirilemeyeceği ancak SGK  yardımları açısından bu durumun tespit edilmesi halinde maaş ve yardımların kesileceği belirtilmiştir . 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.