Sitenin sağında bir giydirme reklam

YILLARCA KÖMÜR TAŞIYAN RAYLAR TURİST TAŞIYACAK

Gündem 09.11.2018 - 14:35, Güncelleme: 21.02.2023 - 15:12 3137+ kez okundu.
 

YILLARCA KÖMÜR TAŞIYAN RAYLAR TURİST TAŞIYACAK

Kozlu-Zonguldak-Üzülmez güzergahı Kozlu-Zonguldak-Üzülmez Demiryolu Hattı’nda çalışacak olan tarihi kömür treni, Zonguldak’ın eşsiz doğasını ziyaretçilerle buluşturma yolunda ilk adımları atılıyor.  2016 yılında tüm Batı Karadeniz Bölgesini kapsayan ve turizm sektöründe yeni bir alan olarak tren turizmini ele alan “Kömüre Giden Demiryolu Projesi” ile başlayan Kozlu - Zonguldak - Üzülmez Demiryolu Hattının turizm amaçlı kullanılması fikri Zonguldak Valiliğinin de desteğiyle hayata geçirilmesi planlanıyor. TTK tarafından kömür madeni taşımasında kullanılan demiryolu güzergâhlarından biri olan 10 kilometrelik Zonguldak - Kozlu demiryolu hattı, Zonguldak Merkez ilçeyi Kozlu ilçesine bağlıyor. Hattın endüstri tarihi açısından önemli niteliği ve güzergâh boyunca görülecek tarihi ve doğal alanlar bulunması nedeniyle tarih, kültür, nostalji ve doğa meraklılarının dikkatini çekmesi ve bu yolla da turizm ekonomisine katkı sağlanması planlanıyor. Proje kapsamında kömüre dayalı endüstriyel mirasın korunması, turizme kazandırılması ve tanıtılması için demiryolunun bir araç olarak kullanılması hedefleniyor.  Güzergah boyunca var olan endüstri yapıları birer turistik nokta olarak ele alınacak ve bu şekilde bölgeye turizmi geliştirecek yeni bir turistik gezi destinasyonu kazandırılmış olacak.    “Tarihi Kömür Treni” adı ile turizme kazandırılması hedefleniyor  Öte yandan projenin hayata geçmesi ile kentin arka yakasında kömür kültürüne dayalı kent turizmini öne çıkaracak bir ulaşım ağı oluşturulacak ve böylece Kozlu'dan başlayıp yeşillikler içinde iki tünelden geçilerek, kentin arka yakasından Zonguldak Maden Müzesi'ne, Rombaki Köşkü, Üzülmez Atölyesi ve Rombaki Lavuarı'nın bulunduğu 63 ocaklarına ulaşılacak. Asma Kömür İşletmesi sanayi tesisleri ve Üzülmez Müessesesi'ne 1 km. mesafede olan Gökgöl Mağarası da güzergah üzerinde gezilebilecek diğer noktalar olarak planlanıyor.  Son dönemde Zonguldak için yapılan yatırımlar ve yapılmakta olan yeni projelerle birlikte Tarihi Kömür Treni’nin turizm ile kalkınma hedeflerine ulaşmak açısından önemli bir katkısı olacağı öngörülüyor.  Zonguldak kültürünün ve endüstri mirasının önemli ögelerinden olan bu demiryolunun “Tarihi Kömür Treni” adı ile turizme kazandırılması ve bu konudaki çalışmaların devam ettirilmesi hedefleniyor. 

Kozlu-Zonguldak-Üzülmez güzergahı Kozlu-Zonguldak-Üzülmez Demiryolu Hattı’nda çalışacak olan tarihi kömür treni, Zonguldak’ın eşsiz doğasını ziyaretçilerle buluşturma yolunda ilk adımları atılıyor. 

2016 yılında tüm Batı Karadeniz Bölgesini kapsayan ve turizm sektöründe yeni bir alan olarak tren turizmini ele alan “Kömüre Giden Demiryolu Projesi” ile başlayan Kozlu - Zonguldak - Üzülmez Demiryolu Hattının turizm amaçlı kullanılması fikri Zonguldak Valiliğinin de desteğiyle hayata geçirilmesi planlanıyor. TTK tarafından kömür madeni taşımasında kullanılan demiryolu güzergâhlarından biri olan 10 kilometrelik Zonguldak - Kozlu demiryolu hattı, Zonguldak Merkez ilçeyi Kozlu ilçesine bağlıyor. Hattın endüstri tarihi açısından önemli niteliği ve güzergâh boyunca görülecek tarihi ve doğal alanlar bulunması nedeniyle tarih, kültür, nostalji ve doğa meraklılarının dikkatini çekmesi ve bu yolla da turizm ekonomisine katkı sağlanması planlanıyor. Proje kapsamında kömüre dayalı endüstriyel mirasın korunması, turizme kazandırılması ve tanıtılması için demiryolunun bir araç olarak kullanılması hedefleniyor. 

Güzergah boyunca var olan endüstri yapıları birer turistik nokta olarak ele alınacak ve bu şekilde bölgeye turizmi geliştirecek yeni bir turistik gezi destinasyonu kazandırılmış olacak. 

 

“Tarihi Kömür Treni” adı ile turizme kazandırılması hedefleniyor 

Öte yandan projenin hayata geçmesi ile kentin arka yakasında kömür kültürüne dayalı kent turizmini öne çıkaracak bir ulaşım ağı oluşturulacak ve böylece Kozlu'dan başlayıp yeşillikler içinde iki tünelden geçilerek, kentin arka yakasından Zonguldak Maden Müzesi'ne, Rombaki Köşkü, Üzülmez Atölyesi ve Rombaki Lavuarı'nın bulunduğu 63 ocaklarına ulaşılacak. Asma Kömür İşletmesi sanayi tesisleri ve Üzülmez Müessesesi'ne 1 km. mesafede olan Gökgöl Mağarası da güzergah üzerinde gezilebilecek diğer noktalar olarak planlanıyor. 

Son dönemde Zonguldak için yapılan yatırımlar ve yapılmakta olan yeni projelerle birlikte Tarihi Kömür Treni’nin turizm ile kalkınma hedeflerine ulaşmak açısından önemli bir katkısı olacağı öngörülüyor. 

Zonguldak kültürünün ve endüstri mirasının önemli ögelerinden olan bu demiryolunun “Tarihi Kömür Treni” adı ile turizme kazandırılması ve bu konudaki çalışmaların devam ettirilmesi hedefleniyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.