Mirastan feragat sözleşmesi, bir kişinin yasal olarak miras hakkından feragat etmesini sağlayan bir sözleşmedir. Türk Medeni Kanunu'na göre, mirastan feragat sözleşmesi noter huzurunda yapılmalı ve noter tarafından tasdik edilmelidir. Tarafların tek başına düzenledikleri feragat belgeleri geçerli değildir. Feragat sözleşmesinde, feragat eden kişinin kimliği, feragat ettikleri miras payı oranı, feragat ettikleri kişinin kimliği ve noter huzurunda yapıldığı belirtilmelidir. Ayrıca, feragat eden kişinin sağlıklı bir şekilde feragat ettiğine dair herhangi bir baskı altında olmadığına dair ifadelere de yer verilmelidir.
Mirastan feragat sözleşmesi mirasbırakan ile gelecekteki muhtemel mirasçı arasında karşılık gözetilerek(ivazlı) ve ya karşılıksız olarak miras hakkından kısmen veya tamamen feragat etmesi şeklinde düzenlenebilir.
İvazlı mirastan feragat sözleşmesinde kişi, mirasbırakanın sağlığında bir karşılık alarak mirastan vazgeçmektedir. Bu kısmi olabileceği gibi tamamen de olabilir. Ve burada ivazın miktarının kişinin miras payından fazla ya da az olması önemli değildir. Bu şekilde yapılan mirastan feragat sözleşmesi mirasçının alt soyu için de geçerli olacak şekilde sonuç doğuracaktır. Bu da demek oluyor ki sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça Türk Medeni Kanunu 528. Md kapsamında ivazlı olarak mirastan feragat eden mirasçının altsoyu da mirasçılık sıfatını kaybetmiş olacaktır.
İvazsız , herhangi bir karşılık gözetmeksizin mirastan feraget eden mirasçı için ise kanun hakkaniyet kuralları gereğince sadece mirastan feragat edeni bağlayacağını altsoyunun mirasçılık sıfatını koruyacağını belirtmiştir.
Belirtmek gerekir ki ; mirastan feragat sözleşmesi mirasbırakanın sağlığında yapılan noter huzurunda ya da ya da noterce tasdiklenmesi geçerlilik koşuluna bağlı bir işlemdir.bu noktada altsoyların mirasçılığı açısından dikkat edilmesi gereken iki husuk sözleşmenin ivazlı ya da ivazsız olup olmadığıdır.
İvazlı olması durumunda altsoy mirasçılığı kaybederken ivazsız olması durumunda hakkaniyet gereği altsoy mirasçılık sıfatını koruyacaktır.
Mirasın reddi ise mirasbırakanın ölümünden sonra yapılan bir işlemdir. Mirası reddeden mirasçıyı bağlayıp altsoyunun mirasçılığı bu durumdan etkilenmeyip mirasçılık statüsünü koruyacaktır.