Sitenin sağında bir giydirme reklam
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
Köşe Yazarı
Tansel KARDEŞ (Şimal Yıldızı)
 

MIŞ GİBİ YAŞIYORUZ…

Ne demek ‘mış gibi’ yaşam? Düşüncelerinin arkasındaki niyetin farkında olmayan, sözü, gözü, davranışı birbirine uymayan insanların yaşamı demek. “Böyle insanlar var mı?” diye sorarsanız, çevrenize bir bakın! Aklı, düşüncesi çocuğuna yardım etmekle dolu olduğu halde asık yüzlü, kırıcı, ilgisiz anne veya babaları; öğretmen olduğunu söyleyen ama hiç kitap okumayan insanları göreceksiniz. Üstelik mış gibi yaşam, insanların bu anlayışla oluşturduğu ya da işlettiği kurumlar yoluyla giderek tüm topluma yayılıyor: Vatandaşa yardım etmek için oluşan bürokrasi, köstek olmak konusunda uzmanlaşıyor; güven duymamız için oluşturulan kurumlar güvensizliğin kaynağı haline geliyor; adaleti sağlamak için yapılan yasalar adaletsizliğin düzenini sürdürüyor. Kimimizin körleşip fark etmediği, kimimizin kanıksayıp artık yadırgamadığı mış gibi bir yaşam yaşıyoruz. Sanki kaderimiz olmuş, kuşaktan kuşağa sürüp gidiyor: Yaşıyormuş gibi görünüp de aslında yaşamamak… Ve yaşamadığının farkında bile olmamak… Ancak, farkında olan, gözlemleyen ve irdeleyen iki kişi var! (Doğan Cüceloğlu) *** Doğan Cüceloğlu hoca ‘Mış gibi yaşamlar’ isimli kitabında böyle özetliyor toplum yapımızı. Mış gibi yaşamayı öyle özümsemişiz ki, bazen özde yaşayanları bile tuhaf karşılıyoruz. Sonunda mış gibi bir yaşamı kaderimizmiş gibi görüp, böyle bir yaşam tarzını sonraki kuşaklara bile aktarıyoruz. Herşey yapmacık, her şey sahte! Gerçek MİŞ gibi ama gerçek değil! Düzgün MÜŞ gibi ama düzgün değil! Doğruy MUŞ gibi ama doğru değil! Çabamız sadece MIŞ gibi görüntü vermekten öte değil… *** Çağımızın Vebası diye adlandırılan ve çıktığı günden beri ülkemizde 306 bin kişinin hastalandığı, 7 bin 639 kişinin yaşamını kaybettiği yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili verdiğimiz mücadele de MIŞ gibi… Önce sokağa çıkma, şehirler arsı seyahat, toplantı davet vs, hayatın her alanında virüsten korunma amaçlı kısıtlamalar getirildi. Tedbirler etkisini gösterdi, vaka sayıları düşüşe geçti. Plazma nakli ile ölümleri önler hale geldik. Tamam her şey yoluna giriyor derken, Mücadelenin MIŞ gibi yapıldığını gördük, Kontrollü normal hayata geçeceğiz, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak söylemlerinin eşiğinde, eskisinden de kontrolsüz yaşar hale geldik. *** Salgının çıkış noktası olan Çin’de hayat normale dönmüşken, Bizde vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. Şimdi yeniden tedbir alıyorMUŞ gibi yapıyoruz. Kamu görevlileri ticarethaneleri denetlerMİŞ gibi yapıyor. Salgının hızını yeniden yavaşlatmak için çeşitli kısıtlamalarla mücadelede kararlıyMIŞ ız gibi mesajlar vermeye çalışıyorlar… *** Sunuç: MIŞ gibi yaşamaya devam. Bu memlekette bunu destekler nitelikte ata sözü bile var; Körler sağırlar birbirini ağırlar… Ölen ölür kalan sağlar bizimdir mantığı ile Pandemiyle mücadele ediyorMUŞ uz gibi yapmaya devam…    
Ekleme Tarihi: 25 Eylül 2020 - Cuma

MIŞ GİBİ YAŞIYORUZ…

Ne demek ‘mış gibi’ yaşam? Düşüncelerinin arkasındaki niyetin farkında olmayan, sözü, gözü, davranışı birbirine uymayan insanların yaşamı demek. “Böyle insanlar var mı?” diye sorarsanız, çevrenize bir bakın! Aklı, düşüncesi çocuğuna yardım etmekle dolu olduğu halde asık yüzlü, kırıcı, ilgisiz anne veya babaları; öğretmen olduğunu söyleyen ama hiç kitap okumayan insanları göreceksiniz. Üstelik mış gibi yaşam, insanların bu anlayışla oluşturduğu ya da işlettiği kurumlar yoluyla giderek tüm topluma yayılıyor: Vatandaşa yardım etmek için oluşan bürokrasi, köstek olmak konusunda uzmanlaşıyor; güven duymamız için oluşturulan kurumlar güvensizliğin kaynağı haline geliyor; adaleti sağlamak için yapılan yasalar adaletsizliğin düzenini sürdürüyor. Kimimizin körleşip fark etmediği, kimimizin kanıksayıp artık yadırgamadığı mış gibi bir yaşam yaşıyoruz. Sanki kaderimiz olmuş, kuşaktan kuşağa sürüp gidiyor: Yaşıyormuş gibi görünüp de aslında yaşamamak… Ve yaşamadığının farkında bile olmamak… Ancak, farkında olan, gözlemleyen ve irdeleyen iki kişi var! (Doğan Cüceloğlu)

***

Doğan Cüceloğlu hoca ‘Mış gibi yaşamlar’ isimli kitabında böyle özetliyor toplum yapımızı.

Mış gibi yaşamayı öyle özümsemişiz ki, bazen özde yaşayanları bile tuhaf karşılıyoruz.

Sonunda mış gibi bir yaşamı kaderimizmiş gibi görüp, böyle bir yaşam tarzını sonraki kuşaklara bile aktarıyoruz.

Herşey yapmacık, her şey sahte!

Gerçek MİŞ gibi ama gerçek değil!

Düzgün MÜŞ gibi ama düzgün değil!

Doğruy MUŞ gibi ama doğru değil!

Çabamız sadece MIŞ gibi görüntü vermekten öte değil…

***

Çağımızın Vebası diye adlandırılan ve çıktığı günden beri ülkemizde 306 bin kişinin hastalandığı, 7 bin 639 kişinin yaşamını kaybettiği yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili verdiğimiz mücadele de MIŞ gibi…

Önce sokağa çıkma, şehirler arsı seyahat, toplantı davet vs, hayatın her alanında virüsten korunma amaçlı kısıtlamalar getirildi.

Tedbirler etkisini gösterdi, vaka sayıları düşüşe geçti.

Plazma nakli ile ölümleri önler hale geldik.

Tamam her şey yoluna giriyor derken,

Mücadelenin MIŞ gibi yapıldığını gördük,

Kontrollü normal hayata geçeceğiz, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak söylemlerinin eşiğinde, eskisinden de kontrolsüz yaşar hale geldik.

***

Salgının çıkış noktası olan Çin’de hayat normale dönmüşken,

Bizde vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti.

Şimdi yeniden tedbir alıyorMUŞ gibi yapıyoruz.

Kamu görevlileri ticarethaneleri denetlerMİŞ gibi yapıyor.

Salgının hızını yeniden yavaşlatmak için çeşitli kısıtlamalarla mücadelede kararlıyMIŞ ız gibi mesajlar vermeye çalışıyorlar…

***

Sunuç: MIŞ gibi yaşamaya devam.

Bu memlekette bunu destekler nitelikte ata sözü bile var; Körler sağırlar birbirini ağırlar…

Ölen ölür kalan sağlar bizimdir mantığı ile Pandemiyle mücadele ediyorMUŞ uz gibi yapmaya devam…

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.