Gören Göz Projesi Zonguldakta hayata geçiyor
Gören Göz Projesi Zonguldakta hayata geçiyor
Gören Göz Projesi 2018 yılı kapsamında Zonguldakta başladı. Gören göz cihazı için başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Zonguldak İl Müdürlüğü'ne gerçekleştirilecek.
Gören Göz Projesi 2018 yılı kapsamında Zonguldak’ta başladı. Gören göz cihazı için başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Zonguldak İl Müdürlüğü'ne gerçekleştirilecek.
Görme engellilerin bilgi çağının getirdiği yeniliklerden faydalanabilmeleri için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile başlatılan ve görme engellilerin gitmek istedikleri yere ulaşmalarını sağlayarak bağımsız hareket edebilmelerine destek olmak amacıyla yürütülen Gören Göz Projesi 2018 yılı kapsamında yeniden başladı.
Gören Göz cihazı, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış Gören Göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek olan bir akıllı telefon cihazı olarak tasarlandı. Gören Göz cihazları sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırıyor.
Önceki yıllarda Türkiye genelinde 26 ilde dağıtılan Gören Göz cihazı, 2018 yılı kapsamında yeni baştan tasarlanarak daha önceden cihaz dağıtılmamış olan 41 ilde dağıtılacak. Bu kapsamda güncellenen yeni yazılım ve cihazla birlikte Gören Göz Cihazı için ön başvurular alınmaya başlanıldı. Cihazı almak isteyen vatandaşlar Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ön başvuruda bulunabilecekler.
Gören Göz cihazı için başvuru koşulları
Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, cihaz için başvuru koşullarını şöyle sıraladı:
“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 2018 yılı itibariyle 12 yaş ve üzerinde olmak (01.01.2006 tarihi öncesinde doğmuş olmak). Görme engelini belirten ve ilgili yönetmeliğe uygun olarak alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporuna göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 70 ve üzerinde olmak,(Görme engellinin birden fazla engelinin olması halinde görme engeline ilişkin oran dikkate alınacaktır.) Gören Göz cihazını kullanmaya engel teşkil edecek işitsel, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanamayacak derecede ortopedik engeli bulunmamak. Görme engellinin dağıtım yapılacak olan 41 ilde (Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Giresun, Isparta, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yalova, Zonguldak) ikamet etmek veya bu illerdeki eğitim kurumlarında eğitime devam ediyor olmak. Sayılan şartlara sahip, listede yer alan 41 ilde ikamet eden veya bu illerde eğitim gören görme engelliler söz konusu illerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine aşağıda yazılı olan evrakları tamamlayarak 28/05/2018 tarihine kadar ön başvuruda bulunabileceklerdir. Başvuru -için gerekli belgeler; Nüfus cüzdanı fotokopisi (Aslını ibraz etmek şartıyla), Engelli Sağlık Kurulu Raporu fotokopisi (Aslını ibraz etmek şartıyla) İkametgâh belgesi. Dağıtım yapılacak illerdeki eğitim kurumlarında eğitime devam eden görme engelli öğrencilerin öğrenim gördüğüne dair 2018 yılı içerisinde alınmış öğrenci belgesi.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.