Sitenin sağında bir giydirme reklam

BAKAN ÇELİK, İŞÇİ VE İŞVEREN TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Ekonomi 04.12.2014 - 16:54, Güncelleme: 21.02.2023 - 15:12 2960+ kez okundu.
 

BAKAN ÇELİK, İŞÇİ VE İŞVEREN TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren temsilcileriyle Zonguldak’ta bir araya geldi.
Toplantıya Bakan Faruk Çelik’in yanı sıra Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Genel Teşkilat Sekreteri Eyüp Alemdar, Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal, TOBB Türkiye Madencilik Meclis Başkanı İsmet Kasapoğlu, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem Müsteşar Yardımcısı Kasım Özer, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın katıldı.   Toplantının açılışında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Soma’da işten çıkarılan işçilerin kıdem tazminatları, torba kanunda yürürlük tarihi yılbaşına bırakılan maden işletmelerinde çalışma süreleri, mahkemelik olan taşkömürü ve linyit maden ocaklarında çalışan maden işçilerine en az iki asgari ücret konuları olmak üzere genel sıkıntılar hakkında bilgi verdi.   İşçi ve işveren temsilcileri de toplantıda söz alarak özellikle maden işletmelerinde çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi, 5 gün çalışma, günde 7,5 saat, haftada 37,5 saat ve iki gün tatil konusu üzerinde durdu.   Toplantının ardından açıklama yapan Genel Maden İşçilerin Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Çalışma saatleri ile ilgili mesele uzun zamandır tartışılıyor. Bu uygulamanın madencilik sektörünü tamamen yeni bir kaosa sürükleyeceğini söyledik. Haftada 37,5 saatle tamamlanması gerektiğini anlatmıştık.  İşverenler ile yaptığımız görüşmeler onlar da ikna oldu. İşveren temsilcileri beraber bugün yapılan toplantılarda bu konuda mutabakat sağladık. Sayın Bakanımız Faruk Çelik konunun yakında meclise geleceğini, çalışma saatlerini Sayın Başkan’a taşıyacağını söyledi” dedi.   En az iki asgari ücret konusunda ise bunun tartışılacak bir konu olmadığını belirten Bakan Çelik, yasanın gayet açık olduğunu, maden işçilerine en az iki asgari ücretin temel ücret olduğunu ve diğer hakların bu ücret içinde sayılamayacağını net bir dille ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren temsilcileriyle Zonguldak’ta bir araya geldi.

Toplantıya Bakan Faruk Çelik’in yanı sıra Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Genel Teşkilat Sekreteri Eyüp Alemdar, Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal, TOBB Türkiye Madencilik Meclis Başkanı İsmet Kasapoğlu, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem Müsteşar Yardımcısı Kasım Özer, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın katıldı.

  Toplantının açılışında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Soma’da işten çıkarılan işçilerin kıdem tazminatları, torba kanunda yürürlük tarihi yılbaşına bırakılan maden işletmelerinde çalışma süreleri, mahkemelik olan taşkömürü ve linyit maden ocaklarında çalışan maden işçilerine en az iki asgari ücret konuları olmak üzere genel sıkıntılar hakkında bilgi verdi.

  İşçi ve işveren temsilcileri de toplantıda söz alarak özellikle maden işletmelerinde çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi, 5 gün çalışma, günde 7,5 saat, haftada 37,5 saat ve iki gün tatil konusu üzerinde durdu.

  Toplantının ardından açıklama yapan Genel Maden İşçilerin Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Çalışma saatleri ile ilgili mesele uzun zamandır tartışılıyor. Bu uygulamanın madencilik sektörünü tamamen yeni bir kaosa sürükleyeceğini söyledik. Haftada 37,5 saatle tamamlanması gerektiğini anlatmıştık.  İşverenler ile yaptığımız görüşmeler onlar da ikna oldu. İşveren temsilcileri beraber bugün yapılan toplantılarda bu konuda mutabakat sağladık. Sayın Bakanımız Faruk Çelik konunun yakında meclise geleceğini, çalışma saatlerini Sayın Başkan’a taşıyacağını söyledi” dedi.

  En az iki asgari ücret konusunda ise bunun tartışılacak bir konu olmadığını belirten Bakan Çelik, yasanın gayet açık olduğunu, maden işçilerine en az iki asgari ücretin temel ücret olduğunu ve diğer hakların bu ücret içinde sayılamayacağını net bir dille ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.