TURPCU TEKLİFTE BULUNDU
CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Zonguldak’a ikinci bir üniversite kurulması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sundu. Bülent Ecevit Üniversitesi’nin şehre büyük katkılar yaptığını söyleyen Milletvekili Turpcu, eğitim-öğretimin ve bilimsel çalışmaların Çaycuma, Devrek ve Gökçebey arasında kurulması planlanan ikinci bir üniversite ile desteklenmesinin, ilin sosyal ve ekonomik gelişimine de ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.
Turpcu açıklamasının devamında şunları söyledi: “İlimizin sorunlarının başında işsizlik ve göç gelmektedir. İşsizliğin ve göçün nedeni AKP'nin uyguladığı yanlış ekonomi programıdır, Türkiye’de işsizlik artarken, üretimi ve üreteni temel alması gereken anlayış yok sayılmaktadır. Zonguldak’ın daha fazla küçülmesine izin vermemeliyiz, bunun için istihdam odaklı bir kalkınma hamlesi gerçekleştirmek zorundayız. Yapacağımız yatırımlarla ve hayata geçireceğimiz projelerle Zonguldak`ı büyütmek, geliştirmek, işsizimize iş bulmak, göçü durdurmak ve hatta tersine çevirmek zorundayız.
Mevcut olan göçün önlenmesi için, verimli istihdam alanlarının oluşturulması gereklidir. Zonguldak için kirli yatırımlar ve kirli sanayi değil, istihdam olanakları fazla temiz yatırımlar yapılması ilimizin geleceği için çok önemlidir. Özetle Zonguldak ve ülkemiz için, eğitim ve yatırım faaliyetleri ile desteklenen bir istihdam seferberliğine girişmek zorundayız. Dünyanın en önde gelen ülkeleri eğitime ve bilime yapılan yatırımlarla bugünlere gelmiştir.
Bülent Ecevit Üniversitesi’nin merkezde, Kilimli, Kozlu, Alaplı, Ereğli’de büyümesi ve Çaycuma, Devrek ve Gökçebey arasında kurulacak yeni üniversite ile Zonguldak’ın bilim alanında bir çekim merkezi olmasında önemli bir adım atılmış olacaktır.”
TURPCU, KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİNDE ŞU İFADELERE YER VERDİ:
“1 Nisan 1924 tarihinde, Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il olma unvanına sahip Zonguldak’ın bugün geldiğimiz noktada durumu hak ettiği yerin çok uzağındadır.
Türkiye Taşkömürü Kurumu`nun kömür üretimini ve istihdamı arttıramayıp, sınırlamaya gitmesi ildeki işsizlik oranının yükselmesine doğrudan etki etmiştir. 1970’lerde 60 bin civarındaki kömür istihdamı bugün 8 binlere gerilemiştir. Mevcut durumda TTK tarihinin en az sayıda işçisi ile en az miktarda üretimini yapar hale gelmiştir. İlin ekonomik bağımlı yapısını kıramaması ve ekonomik gelişmeyi sağlayacak projelerin özellikle de Filyos Vadisi Projesi`nin hayata geçirilememesi nedeniyle ilimiz sürekli göç vermektedir.
“İŞSİZLİK VE GÖÇ EN BÜYÜK SORUNLARIMIZ”
Zonguldak`ta işsizlik, yatırımı, sanayileşmeyi, üretkenliği, emeğe duyarlılığı dışlayan politikalar sonucu sürdürülemez düzeylere tırmanmıştır. Bu durumun Zonguldak`ta bireyler ve toplum üzerindeki olumsuz ve yıkıcı etkileri derhal sona erdirilmelidir. Zonguldak, Karadeniz Bölgesi`nin İç Anadolu Bölgesi`ne en yakın liman şehri olmasına rağmen bu potansiyel yeterince değerlendirilememektedir.
Zonguldak göç verdiği için günden güne küçülmektedir. Ülke genelinde kentler arasındaki uçurum azaltılabilirse, insanlar doğup büyüdükleri yerden ayrılmak zorunda kalmayacaktır. Bu nedenle, işsizlik sorununu aşmak, herkesin çalışma hakkını kullanabilmesini sağlamak, ücret ile verimlilik arasında denge kurmak eşitlikçi refah toplumu anlayışının temel koşuludur. Zonguldak’taki genç ve dinamik insan gücü, yeterli niteliklerle donatıldığında ve gerekli istihdam olanakları sağlandığında ilimizin sürdürülebilir kalkınma sürecinde en önemli avantajı olacaktır.
“ÜNİVERSİTELER BİRÇOK ALANDA BULUNDUKLARI BÖLGEYE KATKI SAĞLAR”
Üniversiteler kuruldukları çevrenin sosyal ve kültürel gelişimine, bilgi ve teknoloji üretimine uzun dönemli katkılar sağlamanın yanında yerel ekonomiye de doğrudan ve dolaylı olarak ve sonuçları çok çabuk görülecek şekilde etki ederler. Bu nedenle üniversiteleri son derece önemli iktisadi faktörler olarak görmek mümkündür. Üniversitelerin kentlere sosyo- kültürel olduğu kadar ekonomik hareketlilik getirdiği göz ardı edilemez bir gerçektir.
İlimizde bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi şehrimize büyük katkılar yapmaktadır. Eğitim-öğretimin ve bilimsel çalışmaların ikinci bir üniversite ile desteklenmesi, ilimizin sosyal ve ekonomik gelişimine ciddi katkı sağlayacaktır.
“EĞİTİM-ÖĞRETİM VE BİLİMSEL KATKILARIN YANI SIRA İSTİHDAM VE EKONOMİK OLARAK KATKI SUNACAKTIR”
Eğitim ve öğretim kurumlarının en üst halkası olan üniversitelerin artık sadece yükseköğretim kurumları olmadıkları bununla birlikte ekonomik büyümenin ve bölgesel kalkınmanın önemli bir itici gücü olduğu bilinmektedir. Üniversiteler yerel ekonomiye, istihdam yaratarak ve ekonomik katkıda bulunarak, kentin emek piyasasının niteliğini etkileyen akademik eğitim kurumlarıdır.
Ankara’ya sadece 2,5 saat uzaklıkta bulunan Zonguldak İlimizin, Çaycuma, Devrek ve Gökçebey İlçeleri arasında Filyos Vadisi’nde ikinci üniversitenin kurulabilmesi için geniş ve uygun hazine arazileri bulunmaktadır.
Filyos Vadisi’nde ikinci üniversitenin kurulması; bu bölgedeki kalkınmanın itici gücü olması, bölgesel kalkınmayı yönlendirmesi, sosyo-ekonomik ve kültürel yapıda olumlu değişiklikler meydana getirmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Kurulması planlanan Filyos Vadisi Üniversitesi sadece Zonguldak, Bartın Karabük illerine değil, çevresinde yer alan Ankara, Kırıkkale, Kastamonu, Çankırı, Bolu ve İç Anadolu Bölgesi’ne de hizmet edecektir. Bu etki, kendisini sektörel temelde de gösterecek ve ekonomik anlamda Zonguldak’ın ilerlemesine katkı sunacaktır.
Sonuç olarak, ilimiz bugüne kadar hak ettiği ekonomik ve sosyal gelişime erişememiştir. Bir ülkenin sosyo-ekonomik olarak gelişimi için şehirlerinin de gelişmişlik düzeyini yükseltmesi gerekmektedir. Sosyal gelişmişlik ile ekonomik gelişmişlik düzeyi iç içe geçmiş unsurlardır. Sosyal gelişmenin sağlanabilmesi için ekonomik, ekonomik gelişmenin sağlanabilmesi için de sosyal gelişmeye ihtiyaç vardır. Sosyal gelişmenin en önemli unsurlarından biri de eğitimdir. Bu kanun teklifi ile Zonguldak İlimizin Çaycuma, Devrek ve Gökçebey İlçeleri arasında Filyos Vadisi’nde kurulacak ikinci bir üniversite sayesinde hem ekonominin canlanması sağlanacak hem de eğitim düzeyi yükselirken, göçün önüne geçmek için de önemli bir adım atılmış olacaktır.”
HANGİ FAKÜLTELER YER ALACAK
Kurulması planlanan Filyos Vadisi Üniversitesi’nin;
Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Fen ve Edebiyat Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Orman Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Eczacılık Fakültesinden,
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı iken bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan Çaycuma Meslek Yüksekokulu, Devrek Meslek Yüksekokulu ve Gökçebey Mithat-Mehmet Çanakçı Meslek Yüksekokulu’ndan,
Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu, Türk Devrim Tarihi Enstitüsü’nden,
oluşması planlanıyor.