'Belediye meclisinin yol katkı payı kararı yok hükmündedir'
Çaycuma Belediye Meclisinin 1 Haziran 2017 tarihli toplantısında, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86. maddesine dayanarak “Yol Harcamalarına Katılım Payı” alınmasına karar verilmişti.
Belediye Meclisinin ‘Yol Harcamalarına Katılım Payları’ kararı vatandaşların başvurusu üzerine mahkeme tarafından iptal edildi.
Konuyu mahkemeye taşıyan vatandaşlardan bazıları basın açıklaması yaparak konu ile ilgili bilgi verdi. Vatandaşlar adına açıklamayı Mevlüt Kırnapçı yaparak şunları söyledi; “Bilindiği üzere, kamuoyunda Yol Katkı Payı olarak bilinen 2464 Sayılı yasanın 86. Maddesine atıfta bulunarak, Çaycuma Belediye Meclisince kabul edilen 03.07.2019 Tarih ve 67 Sayılı bir kararla, Çaycumalılara Yol Katılım Payı adı altında değişik miktarlarda vergi tahakkuk ettirilmiş olup ilgili vergiye itiraz olarak yaklaşık 600 mükellef itiraz dilekçesi vermişti.
Çaycuma Belediyesinin itiraz süresi içerisinde yanıt vermemesi üzerine mükelleflerce Zonguldak İdare Mahkemesine dava açılmıştı. İdare Mahkemesi, “Belediye Meclisi Kararının iptali” ve “Tahakkuk ettirilen vergilerin iptali” konularında karar vermek üzere dosyaları Zonguldak Vergi Mahkemesine devretmişti.
Zonguldak Vergi Mahkemesi, aldığı kararla, Çaycuma Belediye Meclisinin aldığı 03.07.2019 Tarih ve 67 Sayılı kararı iptal etmiştir. Yani artık, bu karar yok hükmündedir!
Daha önce, gerek itiraz dilekçelerimizde, gerekse basın yoluyla yaptığımız açıklamalarda da ifade ettiğimiz gibi, 12 Eylül 1980 hukukunun bir uzantısı olan ve Türkiye’de hemen hemen hiçbir belediyece uygulanmayan 2464 Sayılı yasanın, Çaycuma’da uygulanmaya çalışılmasının ve uygu-lama şeklinin birçok yönden hukuksuz ve hatalı olduğunu, sosyal belediyecilik ilkeleriyle bağdaş-madığını, bu kararla Çaycumalıların mağdur edildiğini defaten söylemiş olmamıza karşın, ne yazık ki Çaycuma Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi bu uyarılarımızı kulak asmamıştır.
Davaya konu olan yolların yapımında Çaycuma Belediyesinin araç gereçleri kullanılıp, işçileri çalıştırılmış ve Akmercan Doğalgaz Şirketinden yol tahribatı onarım paraları alınmış olmasına karşın, yol maliyetleri bu kıstaslara göre hesaplanmamış, yasaya aykırı olarak, Kamu İhale Kanunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karayolları birim fiyatları üst sınırından vergi tahakkuk ettirilerek tahsil etme yoluna gidilmiştir. Çaycuma Belediyesi, bu uygulamayla, sanki vatandaşlardan ihale almış ve en üst kârlılığı güden bir şirket gibi davranmıştır.
Zonguldak Vergi Mahkemesinin oy birliğiyle verdiği kararla iptal ettiği Belediye Meclisi Kararı, bir hukuksuzluğu önlemiş olmanın yanında, 3514 mükellefin mağduriyetini de engellemiştir.