BEÜ'DE SÜREÇ TAMAMLANDI
Bülent Ecevit Üniversitesi Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Sürecini Başarıyla Tamamladı
Bülent Ecevit Üniversitesi , Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programına yaptığı başvurusu çerçevesinde EUA heyetinin 21-22 Mart 2016 tarihleri arasında yaptığı ilk ziyaret ve değerlendirmeyi takiben delegasyon ikinci ve son ziyaretini 30-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirdi.
Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) nın 1994 yılında uygulamaya konulan Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP), yükseköğretim kurumlarının kurumsal özerklik, uluslararasılaşma, personel ve öğrenci alımında rekabet, kamu yatırımlarını azaltma ve kendi kaynaklarını üretebilme, müfredat yenilikleri ve ilave aktiviteler gibi günümüzde yüzleştikleri zorlukları stratejik planları çerçevesinde yönetebilme ve üstesinden gelebilme kapasitesi ile ilgili değerlendirmeler yapmaktadır. Şu ana kadar 45 ülkede yaklaşık 400 değerlendirme yapan IEP, EUA’nın bağımsız üyelik hizmeti olup Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Birliği (ENQA)’nın tam üyesidir. Türkiye’de sadece 15 üniversitenin bu programdan geçtiği Kurumsal Değerlendirme Programına (http://www.eua.be/activities-services/institutional-evaluation-programme/who-has-participated/iep-evaluation-reports.aspx) en son Sakarya Üniversitesi ve Bülent Ecevit Üniversitesi başvuru yapmıştı. IEP delegasyonunun 21-22 Mart 2016 tarihleri arasında Zonguldak’a gelerek gerçekleştirdiği ilk saha ziyareti ve değerlendirmeden sonra ikinci ve son ziyaret 30-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirdi. Başarılı geçen değerlendirme sonunda 1 Haziran 2016 tarihinde değerlendirme raporunun ilk versiyonunu kurum yöneticileriyle paylaştı.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, üniversitede kalite kültürünün yerleşmesi için süreci çok önemsediklerini belirterek şunları söyledi: “Dünyada yükseköğretim kurumları büyük bir rekabet içerisine girmiş durumda. Yükseköğretim kurumları tüm dünyada yaşanan hızlı ve meydan okuyucu değişimlere hem adapte olma ve hızlı cevap üretme durumunda hem de tüm hizmetlerinde kaliteyi merkezine almak zorunda. Aksi takdirde kıyasıya rekabette ayakta durabilme imkanı bulunmamaktadır. Bu çerçevede üniversitemiz hazırlamış olduğumuz stratejik planla uyumlu bir şekilde yoluna devam etmekte; ve ürettiği tüm hizmetlerde, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet üretimi faaliyetlerinde kaliteyi merkezine almaktadır. Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak tüm eğitim birimlerimizde program ve bölüm bazlı kalite süreçlerini başlattık. Mühendislik fakültesinde Maden Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği bölümleri MÜDEK tarafından akredite edildi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümümüzün akreditasyon sonucu ise Haziran 2016 da açıklanacak. Önümüzdeki yıl içerisinde diğer bölümlerimiz de hazırlıklarını tamamlayarak başvurularını yapacaklar. İki yıl içerisinde MÜDEK tarafından tüm bölümlerimizin akredite olmasını hedefliyoruz. Benzer şekilde Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümümüz FEDEK tarafından akredite edildi. Diğer bölümlerimizde hazırlıklarını tamamlamaya devam ediyorlar ve önümüzdeki yılda başvurularını yapacaklar. Sağlık ve sosyal bilimler alanında da çalışmalar devam etmektedir.
Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programına başvurmamız bu kalite çıtasını bir basamak daha yukarıya çıkartacaktır. Bu süreç üniversitemizde kurumsal kalite güvence sisteminin yerleştirilmesinde bizlere yol gösterecektir. Özellikle ürettiğimiz hizmetlerin kalitesini güvence altına alma, izleme, belgeleme ve bu izleme sonucunda yapılabilecek sürekli iyileştirme süreçlerinde güçlü ve zayıf yönlerimizi dış bir gözle daha net görmüş olacağız. Buradan yola çıkaracak iç kalite güvence sistemimizi yeniden yapılandıracağız.
EUA IEP delegasyonunun 1 Haziran 2016 da bizlere açıkladığı raporun ilk kısmı eksikliklerimize de işaret etmesine rağmen oldukça olumlu. Elbette bu süreçleri yürütebilmek, yönetebilmek, ve en önemlisi kalite ile ilgili ortak bir dil oluşturabilmek tüm paydaşlarımızın birlikte büyük çaba göstermelerini gerektiriyor. Akademisyenlerimiz, idari personelimiz ve öğrencilerimiz tüm süreçlerde aktif bir şekilde katkı sundular. Bu sürece büyük emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.
Yine başta Zonguldak Valiliği olmak üzere, Zonguldak Belediye Başkanlığı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Türkiye Taş Kömürü Genel Müdürlüğü, Zonguldak Ticaret Sanayi Odası Başkanlığı, Zonguldak Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Zonguldak İl Müdürlüğü, Zonguldak Kızılay Kan Merkezi Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Cilas Kauçuk A.Ş. ve diğer dış paydaşlarımız da sürece çok önemli katkıda bulundular. Başta Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban olmak üzere tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Sürecin üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.”