ÇATALAĞZI TERMİK'E KARŞI YÜRÜDÜ
Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi’nde Yaşanabilir Zonguldak Platformu tarafından düzenlenen eylemde, bölgede yeni yapılması planlanan Termik Santrallere karşı tepki yürüyüşü gerçekleştirildi.
Eyleme, Yaşanabilir Zonguldak Platformu üyesi çevre ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri ve üyeleri ile Çatalağzı Belediye başkanı Adnan Akgün, Muslu belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, CHP Kilimli İlçe Başkanı Necla Karademir, MHP Kilimli İlçe başkanı Serdar yaralı, Zonguldak muhtarlar derneği Başkanı Şerafettin Nas, muhtarlar ile çok sayıda kişi katıldı.
Eylemciler ellerinde, “Termik yatırımları durdurun, yaşam hakkına dokunma”, “Bize iş değil ölüm vaat ediyorsun”, “Soluduğun havaya sahip çık”, “Zehir soluyoruz”, “Çatalağzı’nda termik santrale hayır”, “Doğa katliamlarına hayır”, “Halkın yaşama hakkı var”, “Diren Zonguldak” gibi yazılı çok sayıda afişlerle birlikte Çatalağzı saat kulesi önünden yürüyüşe başladılar. Platform üyeleri; “Zehir solumak istemiyoruz” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” şeklinde bir çok slogan atarak Cumayanı Mahallesi yol ayrımına kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.
Yürüyüşün ardından basın açıklamaları gerçekleştirildi.
Sırasıyla yaşanabilir Zonguldak Platformu dönem sözcüsü Kadir Orhan, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Muslu belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, MHP İl Başkanı Hamdi Ayan birer konuşma yaparak yeni termik santrallerin yapılmaması gerektiğini belirterek şunları ifade ettiler:
KADİR ORHAN: ÇEVRE TERÖRÜ VAR..
Yaşanabilir Zonguldak Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Orhan konuşmasında şunları söyledi:
Yapılan bütün yatırımlar önce insana hizmet içindir. İnsan ve doğal hayatı yok etmeye yönelik hiçbir yatırıma müsaade edilemez. Bölgemiz var olan termik santraller, yaşam alanlarımızı daraltmaktadır. Durum bu kadar vahim iken yeni termik santral başvurularının peş peşe gelmesi burada yaşayan, başta insanlar olmak üzere tüm canlıları yok etmeye yönelmiştir. Böyle bir saldırı karşısında suskun kalmamız beklenemez. Şu an itibarı ile bölgede faaliyette olan termik santraller toplamda 1665 Mw termik santral çalışmakta iken bu çevre yaşanamaz hale gelmiştir. Mevcut durumda bir düzelme yapılmadığı gibi, halen yapım aşamasında olan 1700 Mw termik santral de yakın zamanda devreye girerse burada sağlıklı canlı yaşamı söz konusu olmayacaktır. Bu çılgınlığa son verilmez ise burada çok dar bir alanda 5000Mw termik santral olacaktır. Bu büyüklükte bir santral dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Mevcut durumda yörenin hava kalitesi yönünden hiçbir veri alınmamaktadır. Alınsa bile bu alınan veriler halktan gizlenmektedir. Zaman zaman kendi imkanlarımız ile yapılan ölçümlerde Buradaki hava kalitesinin sınır değerlerin üzerinde olduğunu bilmekteyiz
Yetkililere sesleniyoruz dünyanın öbür ucunda Çin’de yapılan vahşeti görüyorsun, Suriye’de yapılan zulmü görüyorsun, mazlumlara yardım ediyorsun. Dünya çapında yapılan haksızlıklara ve zulme ses çıkartırken burada, hem insana, hem bütün doğal hayata yapılan zulüm seni ilgilendirmiyor mu?..
Mevcut çalışan santrallerin kendilerini düzeltmesi için burada daha ne bekliyorsunuz. Toplu katliamlar olunca mı önlem aldıracaksınız. Hangi vicdana sığar, Özelleşen termik santrallerde 2019 yılına kadar çevre mevzuatı yönünden hiçbir sorumlulukları yok, insanları öldürebilirsin anlamına gelen geçici kanun maddesini nasıl çıkardınız. Buna nasıl parmak kaldırdınız, nasıl sessiz kaldınız? Siz hangi milletin vekilisiniz? böyle bir kanun maddesine onay verebiliyorsunuz.?
Sadece bu gördüğünüz dar alanda mevcut santraller bir günde 3 milyon metre küp deniz suyunu zehirliyor, içinde canlı yaşamaz hale getiriyor. Sadece bu bölgede termik santrallerde yanan 7 günlük kömür tüm Zonguldak için ısınmada kullanılan bir yıllık kömür miktarına eşit. Özellikle civar Belediye başkanlarına sesleniyoruz sessiz kalanlara; Bu sorunlar sadece Çatalağzı ile sınırlımı sanıyorsunuz? Çaycuma, Filyos, Saltukova Gökcebey Muslu Çatalağzı Kilimli Zonguldak merkez, Kozlu hangi biriniz beldenizdeki hava kalitesini ölçüyorsunuz? hangi biriniz hava kalitesi ölçüm istasyonu kurdurdunuz. Beldenizdeki insanların sağlığından sorumlu değimlisiniz? Sizin beldenizdeki insanlar temiz bir hava solumaya hakkı yok mu..?
Bu ne sessizlik sizlerde mi termik santral bacasından çıkan gazlarla zehirlendiniz. Bizler mevcut durum içinde yaşam mücadelesi vermeye çalışırken birileri çıkmış sözde elektrik üretecekmiş. Diyorlar ki; Biz Karadeniz’e bir günde 6 milyon metre küp deniz suyu zehirleyip atacağız, biz burada Bir günde 30 bin ton kömür yakacağız, Biz burada Yaktığımız kömür ile tam bir milyon insanın tükettiği oksijeni tüketeceğiz diyor, Birileri çıkmış biz buradaki tüm canlıları yok edeceğiz diyor. Buna başta biz yaşayan insanlar sessiz kalmayacağız sessiz kalmamızda mümkün değildir. Yeni termik santral başvurularını umarız çevre ve şehircilik bakanlığı olumsuz görüş bildirip izin vermeyecektir. Mevcutlarında düzeltilmesi konusunda gerekli çalışmayı yapacaktır. Aksi halde her canlı gibi bizde ölmemek için her türlü yolu deneyeceğiz. Burada faaliyet gösteren termik santral patronlarına sesleniyoruz. İnsanı yok sayarak, her zaman insanların zaafını kullanarak üretimlerinize devam edemezsiniz. Mevcut termik santraların faaliyetlerinden memnun olmadığımız gibi ,bundan sonrada burada yeni bir termik santral istemiyoruz
ADNAN AKGÜN: 5 MİLLETVEKİLİNİ ÇATALAĞZI’NA DAVET EDİYORUM
Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün’de şunları söyledi:
“Ben Çatalağzı belediye başkanı olarak hepinizi saygıyla selamlıyor ve bu duyarlığında dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Burada toplanmamızın sebebi tamamen sağlıklı yaşamdır. Yoksa ne birileriyle kavgamız var, ne birileriyle düşmanlığımız var ne de birileri için ön yargılarımız var. Biz sadece sağlıklı yaşam istiyoruz, donu için toplandık,. Onun mücadelesini veriyoruz. Yılarca belki ihmalkarlıklardan belki lüzumsuzluklarda bilemiyorum beklide sahipsizlikten Çatalağzı’da termik santraller kurulmuş. Mevcut kurulanlara bizim yerel yönetim olarak bu saatten sonra pek bir şey yapma şansımız yok. Sadece revize olmalarını düzgün çalışmaları isteyeceğiz onlardan. Mevcutların sıkıntılı yerlerin, problemler yerleri çözülsün bizim talebimizi o ama bundan sonra Çatalağzı’nda termik santral istemiyoruz. Bunun için arkadaşlar ne gerekiyorsa yapmamız gerekir. Vicdani sorumluluklarımız var. Belki şuraya Çatalağzı halkının çoğu gelmedi. Niye gelmedi ben biliyorum, Çoğunu ekonomik sıkıntıları var ekonomik bağımlılıkları var termik santrallere. Onu için gelmediler. Yani toplum öyle bir pozisyona itilmiş ki ekonomik olarak, öne çıktığı başına vuracaklar. Biz yöneticiler olarak buna dur demezsek biz şerefsiziz arkadaşlar. Arkadaşlar demokrasilerde oy verin vekillerimiz seçiyoruz. Demokrasini gereği bu. Ve 10 yıldır belki de tabiî ki caizse birileri başını tuttu Çatalağzı’na termik santralle oldu. Bende öyle yorumluyorum ama budan sonra birileri başını tutamayacak arkadaşlar, biz varız artık. Termik santral istemiyoruz.
Arkadaşlar bir ay önce seçimler yapıldı ve vekillerimiz seçtik. Yaşamın, sağlığın ideolojisi olmaz. Zonguldak’ta 5 tane milletvekili var. Hepsini 25’nide havuz başına bekliyoruz. Delikanlı gibi çıkıp hepsi Çatalağzı’nda bulunarak ne diyecekler orada söyleyecekler. Net söyleyecekler. Kimse tabiri caize dansöz gibi kıvırmayacak ve net konuşacaklar. Bundan sonar onu isteyeceğiz. 5 Milletvekilini ben 25’indea Çatalağzı’na davet ediyoruz. Ha desinler ki yapılacak saygı duyarım. Ne diyeceklerse net konuşsunlar. Buradan onları davet ediyordum”
SABAHATTİN ADIYAMAN: GEÇMİŞTE YAŞADIĞIMIZ SAHİPSİZLİĞİN BUGÜN ORTADAN KALKTIĞINI GÖRÜYORUM.
Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman şunları söyledi: “Çok sevgili dostlar. Bu katılım bugün bizi de heyecanlandırdı. Geçmişte yaşadığımız sahipsizliğin bugün ortadan kalktığını görüyorum. Adnan başkanıma, Kadir beye bu anlamlı duyarlı konuşmalarından dolayı çok çok teşekkür ediyorum. Ben sadece birkaç ilave yapmak istiyorum. Bu bölgede yaşanılması mümkün olmayan termik santrallerle bir arada yaşıyoruz. 2004 ve 2006 senesinde onanmış imar planların ve enerji üretim lisanslarını alındığı bir dönemde 2009’da bizde belediye başkanı olduk. Geçmişi suçlamak değil, geçmişin sahipsizliğini, gelecekte tekrar bir araya koymamak adına bugünden sonra neler yapabileceğimiz noktasında hareket etmeliyiz. Şimdi şu anda 1320 MW’lik bir termik santral inşası Muslu’da yapılıyor. 700 MW’lik termik kartla Muslu’da, 700 MW’lik termik santrali içinde Çatalağzı’na da başvurular var. Bundan sonra yapılacak olan termik santrallerle buranın ciddi bir çevre cehennemine, bir zehir cehennemine döneceğini hepimiz biliyoruz. Buna izin vermemeliyiz.
HAMDİ AYAN: MHP OLARAK BURADA DÜŞÜNÜLEN PROJELERİN KARŞISINDAYIZ
MHP Zonguldak İl başkanı Hamdi Ayan’da şunları konuştu:
“Çok kıymetli hemşehrilerim, Öncelikle Yaşanabilir Zonguldak Platformu bizleri bir araya getirdiğinden ve çevremize sahip çıktığından dolayı teşekkür ediyorum. Kendilerine çıkmış oldukları bu güzel yolda başarılar diliyorum. Tabi burada siyaset yapılma zamanı değil. Ben buraya siyaset yapmaya gelmedim. Su yörede doğmuş büyümüş bir birey olarak, bu bölgenin canlılarını, denizini tüm katmanlarını zarar göreceğini bildiğimden dolayı bir arkadaşınız, bir kardeşiniz olarak geldik. Fakat gelinen bu noktada Milliyetçi Hareket Partisi olarak siz değerli arkadaşlarıma, değerli sivil toplum kurul örgütlerine katkı ve destek anlamında yanınızda olacağımızı bilmenizi istiyorum. Bizler burada yapılacak olan bu çalışmalarla ilgili 4 yıldır elimizden geldiği kadarıyla bu yapılanların yanlış olduğunu, Zonguldak’ın göçe terk edildiğini , dolayısıyla Zonguldak’ın temel sorunlarını arttığını ifade etmeye çalışmıştık. Bu bakımdan bizler az önce söylemeye çalıştığım gibi yapacağınız her türle çalışmalara, hukuk ve demokratik kuranlar içerisinde yanınızda olmaya, ekstradan da bizlerde parti olarak bir şeyler yapmaya gayret göstereceğimizi ifade etmek istiyorum. Teknik olarak söylenecek çok şeyler var. Bunları arkadaşlar ifade etmeye çalıştılar. Bizler MHP olarak burada düşünülen projelerin tam anlamıyla karşısındayız, karşısında olmaya devam ediyoruz.
Emniyetin geniş güvenlik tedbirleri aldığı eylem olaysız şekilde sona erdi.