GÜNGÖR: NEYİ İSTİYOR, NEYİ İSTEMİYORUZ?

Enerji politikalarına karşı çıkanları ‘İstemeyizci’ olarak niteleyen ve bu çevrelerin neyi isteyip istemediklerini bilmediklerini ileri süren Güngör Zonguldak’ın bir Enerji üssü ya da enerji şehri olmaya çok müsait bir şehir olduğunu tek eksiğin kamuoyu iradesi olduğunu dile getirdiği konuşmasında yeni Türkiye beklentilerinin neler olduğunun da altını çizdi.
Güngör gündeme dair yaptığı açıklamalarda şunları dile getirdi;
Biz öncelikle ve özellikle ‘İnsan Merkezli’ bir devlet anlayışını istiyor ve savunuyoruz. Hâkim değil hadım devlet anlayışını, olmazsa olmaz kabul ediyor ve diyoruz ki, ‘Devlet için insan değil, insan için devlet’ vardır.
Biz toptan red ve ya toptan evet ci olmayıp, doğruya doğru, yanlışa da yanlış demenin daha erdemli ve isabetli olduğuna inanıyoruz. Onun için enerji ile ilgili politikalarda birileri gibi sürekli ‘istemeyiz’ zihniyetiyle değil, neyi ne için istediğimizi ve ya neden istemediğimizi de açıkça söylemenin daha doğru ve kamuoyunda destek gördüğüne inanıyoruz.
Santrallere, Nükleer Santrallere istemeyiz diye karşı çıkanlara birileri de derki, ‘Kardeşim siz ne istiyorsunuz?’
Türkiye’nin enerji açığı ve enerji bağımlılığı devam etsin de, ülkemiz ekonomik krizlere açık bir Pazar mı olsun?
Bunu 1930’lu yıllarda gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ekonomik bağımsızlığı olmayanın siyasi bağımsızlığından bahsedilemez’ sözünü herkesin iyi algılaması gerektiği inancındayım.
Onun için biz Türkiye’nin öz kaynaklarına dayalı Milli bir enerji politikasının olmasını ve bu politika doğrultusunda bütün yer altı ve yer üstü enerji kaynaklarının rantabl bir şekilde ülke ekonomisine kazandırılmasını istiyoruz.
Bunu yaparken de işçi sağlığı ve iş güvenliğinden asla taviz vermemsi, çevreye karşı daha duyarlı olması ve maliyeti ne olursa olsun bu iş kollarında çalışanların ücret ve çalışma ortamlarının insan onuruna yakışır bir duruma getirilmesine azami dikkat edilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Biz devleti önceleyip bireyi öteleyen değil, bireyi önemseyen bunun yanında devleti örselemeyen ‘Adil Devlet’ anlayışının uygulanmasını istiyoruz.
Biz Ekonomik kalkınmasını ileri teknoloji üreterek destekleyen, fert başına düşen milli geliri sürekli artan, bu artıştan kamu çalışanlarının da hak ettiği payı aldığı, toplumun bütün kesimlerinin yüzünün güldüğü, ‘Mutlu fert, güçlü devlet’ anlayışının hedeflendiği Yeni Türkiye’yi istiyoruz.
Biz çözüm sürecini milletimizin geleceği için milletimizin istek ve beklentileri doğrultusunda barış, kardeşlik ve huzur atmosferinde çözülmesini istiyoruz.
Biz bölgesinde uygulamalara konulan senaryolarda rol alan değil, artık kendi senaryolarını yazabilen ve kendi tarihi rolünü oynayabilen saygın ve güçlü yeni Türkiye’yi istiyoruz.
Biz genelde olduğu gibi yerelde de Zonguldak’ın yeraltı kaynaklarının rezerv tespitlerinin gerçekçi bir çalışmayla yapılarak kamuoyuna sunulmasını ve bunun üzerinden yeni bir yol haritasının ortaya konulması gerektiğine de iananıyoruz.
Bizler şehrimizin ilçeleriyle beraber bir enerji üssü haline getirilmesinin şehrin ekonomisine büyük katkı sunacağı gibi şehrimizdeki işsizliğin çözümüne de çare olacağına ve ülke ekonomisinde de büyük bir artı değer oluşturacağına yürekten inanıyoruz.
Altını çizerek söylüyorum ki, Zonguldak Enerji üssü ve Enerji şehri olmaya çok müsaittir. Eksik olan kamuoyu iradesidir.
Çevreyi ve insan sağlığını da önceleyip önemseyerek yapılacak bütün yatırımlara hepimizin ve Zonguldak kamuoyunun açık destek vermesinin vakti gelmiş ve geçmektedir.
Enerji Bir-Sen şube başkanı olarak bütün bu düşüncelerimizin hayata geçirilmesi, ülkenin bütün sosyal kesimlerinin birinci sınıf vatandaş olarak enerjisini ülkenin istikbali için kullanılabilmesi için, yeni ve sivil bir anayasanın önümüzdeki dönemde mutlaka yapılarak milletin hizmetine sunulmasını büyük bir kazanım olacağı inancındayız. ’dedi.(BKH)