Sitenin sağında bir giydirme reklam

COVID-19 AŞILARI VE YAN ETKİLERİ

Sağlık 11.02.2021 - 22:14, Güncelleme: 21.02.2023 - 15:12 7707+ kez okundu.
 

COVID-19 AŞILARI VE YAN ETKİLERİ

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tütün Koronavirüs Salgını ve Covid-19 aşılarının yan etkilerine dair bilimsel değerlendirmeleri yorumladı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tütün Koronavirüs Salgını ve Covid-19 aşılarının yan etkilerine dair bilimsel değerlendirmeleri yorumladı. Covid-19 salgınının sona ermesinde en büyük etkenin aşılanma olduğuna dikkat çeken Prof Dr. Tütün şu hususlara temas etti; Pandemi geleceği ne olur ve covid aşı reaksiyonları Pandemi birçok bölgede gözlenen bulaşıcı hastalığın yayılmasına verilen isimdir . Bu hastalık üç şekilde ortadan kalkabilir herkesin hasta olup direnç kazanması, enfeksiyon etkeninin ortadan kalkması -genetik mutasyon veya aşılama ile olur. Aşılanma veya hastalanma ile toplumun 60 ı hastalığa karşı bağışıklık geliştirirse pandemi biter. Gündemde aşılanma söz konusu olduğundan aşılanma ve yan etkileri için bilgi verelim. Hastalık ile beraber aşı çalışmaları başladı faz 1-2 ve 3 çalışmalar hızlan incelendi sonuçlar paylaşıldı. Bu çalışmalar normalde en az 5/6 yıl sürer. Güvenlik çalışmaları çocuk ve x 65 yaş üstü için  bir kısım hastalarda çalışılmış Bu özel durum için hızlandırılmış karar vererek tüm aşılar piyasaya sürülmüşdür. Aşılarım Bu kadar hızlı kullanıma sokulması da muhtemel bilinmeyen yan etkilerinin olup olmayacağının tespitinde de önem kazanmıştır. Bir aşının etkili olması için uygulama yapılan bireylerin en az 50 sini hastalıktan korumuş olması gerektiği Amerikan ilaç ve gıda dairesi (FDA) ve Avrupa  tıp ajansı  (EMA) tarafından kabul edilmiştir. Çin coronavac aşısı için bilinen yan etkiler şunlardır. Aşı yerinde ağrı kızarıklık , hafif ateş ....belirgin veya öldürücü bir yan etki gözlenmemiş 65 yaş üstü içinde uygulamada problem olmadığı bu hafta açıklanmıştır. Yorgunluk halsizlik eklem ağrıları olur. Bunlar genellikle aşının tuttuğunu ve antikor geliştirdiğini ortaya koyar Ama bunlar gözükmüyor diye aşı çalışmaz değil. Kişi çok fark edememiş olabilir. Ender görülen yan etkilerden biri alerjik reaksiyon dur. Anaflaksi ye kadar gidebilir . Aşı sonrası İlk yarım saatte anaflaksi gelişebilir. O yüzden aşının yapıldığı anda hastanede 1/2 saat durmak gerekir. Veya evde yapılmışsa sağlık ekibi yarım saat izlemelidir. Alman biontec aşısı için romatizmal hastalıkları aktive ettiği ve ölüme yol açtığı iddia edilmiş Norveç de yaşlı 30 kadar kişi aşı sonrası vefat etmiş ve bunun la ilişkilendirilmiş. Aşılanma ile pandemi biteceğinden herkesin aşılanması şarttır.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tütün Koronavirüs Salgını ve Covid-19 aşılarının yan etkilerine dair bilimsel değerlendirmeleri yorumladı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tütün Koronavirüs Salgını ve Covid-19 aşılarının yan etkilerine dair bilimsel değerlendirmeleri yorumladı.

Covid-19 salgınının sona ermesinde en büyük etkenin aşılanma olduğuna dikkat çeken Prof Dr. Tütün şu hususlara temas etti;

Pandemi geleceği ne olur ve covid aşı reaksiyonları

Pandemi birçok bölgede gözlenen bulaşıcı hastalığın yayılmasına verilen isimdir . Bu hastalık üç şekilde ortadan kalkabilir herkesin hasta olup direnç kazanması, enfeksiyon etkeninin ortadan kalkması -genetik mutasyon veya aşılama ile olur.

Aşılanma veya hastalanma ile toplumun 60 ı hastalığa karşı bağışıklık geliştirirse pandemi biter.

Gündemde aşılanma söz konusu olduğundan aşılanma ve yan etkileri için bilgi verelim.

Hastalık ile beraber aşı çalışmaları başladı faz 1-2 ve 3 çalışmalar hızlan incelendi sonuçlar paylaşıldı.

Bu çalışmalar normalde en az 5/6 yıl sürer. Güvenlik çalışmaları çocuk ve x 65 yaş üstü için  bir kısım hastalarda çalışılmış

Bu özel durum için hızlandırılmış karar vererek tüm aşılar piyasaya sürülmüşdür.

Aşılarım Bu kadar hızlı kullanıma sokulması da muhtemel bilinmeyen yan etkilerinin olup olmayacağının tespitinde de önem kazanmıştır.

Bir aşının etkili olması için uygulama yapılan bireylerin en az 50 sini hastalıktan korumuş olması gerektiği Amerikan ilaç ve gıda dairesi (FDA) ve Avrupa  tıp ajansı  (EMA) tarafından kabul edilmiştir.

Çin coronavac aşısı için bilinen yan etkiler şunlardır. Aşı yerinde ağrı kızarıklık , hafif ateş ....belirgin veya öldürücü bir yan etki gözlenmemiş

65 yaş üstü içinde uygulamada problem olmadığı bu hafta açıklanmıştır.

Yorgunluk halsizlik eklem ağrıları olur. Bunlar genellikle aşının tuttuğunu ve antikor geliştirdiğini ortaya koyar

Ama bunlar gözükmüyor diye aşı çalışmaz değil. Kişi çok fark edememiş olabilir.

Ender görülen yan etkilerden biri alerjik reaksiyon dur. Anaflaksi ye kadar gidebilir . Aşı sonrası İlk yarım saatte anaflaksi gelişebilir. O yüzden aşının yapıldığı anda hastanede 1/2 saat durmak gerekir. Veya evde yapılmışsa sağlık ekibi yarım saat izlemelidir.

Alman biontec aşısı için romatizmal hastalıkları aktive ettiği ve ölüme yol açtığı iddia edilmiş Norveç de yaşlı 30 kadar kişi aşı sonrası vefat etmiş ve bunun la ilişkilendirilmiş.

Aşılanma ile pandemi biteceğinden herkesin aşılanması şarttır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.