Sitenin sağında bir giydirme reklam

ÇOCUK VE GENÇ HASTA SAYISINDAKİ ARTIŞ KORKUTUYOR

Sağlık 11.11.2020 - 21:55, Güncelleme: 21.02.2023 - 15:12 3905+ kez okundu.
 

ÇOCUK VE GENÇ HASTA SAYISINDAKİ ARTIŞ KORKUTUYOR

Enfeksiyonu atlatanda 1-2 ay sonra ölümcül mis C ortaya çıkabilir!
Geçtiğimiz Şubat ayında Çin’in wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altna alan ölümcül virüs Covid-19 mutasyona uğrayarak yayılmaya devam ediyor. Koronavirüs (Covid-19) ilk çıktığı zamanlarda çocukları etkisi altına almayan bir virüs olarak bilinse de aradan geçen 8 aylık süre içerisinde çocuk ve genç hasta sayısındaki artış ve ölüm oranları korkutucu bir boyuta ulaşmış durumda. Koronavirüs (Covid-19) un çocuk ve gençler üzerindeki etkilerine dair açıklamalarda bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tütün salgının geldiği noktaya dair çok önemli tespitlerde bulundu.  Prof. Dr. Tütün Covid-19 Çocuklarda ve gençlerde yarattığı komplikasyonları şu şekilde açıkladı; Çocuklarda geçirilen Covid hafif bir grip gibi başlayabilir ve 1-2 ay sonra karın ağrısı ile başlayıp kusma ve 38-39 derece ateş ile seyredip sağ alt kadranda karında ağrı olabilir.  Bu Korona virüsünün lenf dokuda latent- saklı kalıp yeniden etkisini göstermesi ile ortaya çıkmaktadır. Aslında vücudun immün savunma sisteminin bir reaksiyonudur. Romatizmal bir hastalık gibidir. 0-19 yaş gurubu kişilerde Covid sonrası parmakta şişme gözde kızarıklık ve döküntü ile ortaya çıkar. .Bu hastalık akut karın tablosu yapar ve apandisit i taklit etmektedir. Hastaların Ig G ve Ig M leri 4-5 seviyelerinde yani yüksek PCR leri + dir.   Yapılan USG veya tomografide apandisit e ait bir görüntü olmaz. Geçirilmiş veya geçirilen Covide bağlı sistemik immun rxn da tam olarak böyle oluyor klinik ve  ayırt edilemiyor apandisit e bağlı akut batın mı yoksa mis C mi ?tanıda  Bu arada tetkiklerde IL 6 seviyesinde artış olur. Bt sonucunda appendix ödemli görülebilir veya görünmeyebilir. MIS C (multisystem inflamatuar sendrome in children) şu duyduğumuz kawasaki benzeri sendroma çok uymaktadır. 3’lü antibiyotik ve parol infuzyonlara (damardan verilmesine) rağmen ateş 39 dan aşağı hiç düşmeyebilir.  Tanıda Lenfopeni en önemli kriterdir. Sedimantasyon ve Crp yüksektir. Gastro intestinal sistem dışında kalp tutulumu olabilir. Tedavide agresif davranmak gerekir. İvig, steroid, anakinra, clexane,favipiravir antibiyotik tedavide kullanılır. Kalp tutulumu olabilir kalp damarları şişer kalbin beslenmesi bozulabilir. Gerekirse entübe edilir ve ECMO adlı yapay kalp akciğer makinasına bağlanılabilir. İyi tedavi edilenler 10 gün içinde düzelebilir. Karaciğer enzimleri ve diğer bozulan parametreler düzelir.  Ölümlere de neden olabilmektedir.  Covid enfeksiyonu sonrası gelişen bu geç komplikasyon oldukça ilginç ve Melanet bir hastalık olduğunun göstergesidir.  Son 6 ay da buna benzer vakalarda artış mevcuttur. Gençlerin de hastalıktan korunması önem arz etmektedir.  Mesafe maske ve hijyen .... Unutmayınız!  
Enfeksiyonu atlatanda 1-2 ay sonra ölümcül mis C ortaya çıkabilir!

Geçtiğimiz Şubat ayında Çin’in wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altna alan ölümcül virüs Covid-19 mutasyona uğrayarak yayılmaya devam ediyor.
Koronavirüs (Covid-19) ilk çıktığı zamanlarda çocukları etkisi altına almayan bir virüs olarak bilinse de aradan geçen 8 aylık süre içerisinde çocuk ve genç hasta sayısındaki artış ve ölüm oranları korkutucu bir boyuta ulaşmış durumda.
Koronavirüs (Covid-19) un çocuk ve gençler üzerindeki etkilerine dair açıklamalarda bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tütün salgının geldiği noktaya dair çok önemli tespitlerde bulundu. 
Prof. Dr. Tütün Covid-19 Çocuklarda ve gençlerde yarattığı komplikasyonları şu şekilde açıkladı;
Çocuklarda geçirilen Covid hafif bir grip gibi başlayabilir ve 1-2 ay sonra karın ağrısı ile başlayıp kusma ve 38-39 derece ateş ile seyredip sağ alt kadranda karında ağrı olabilir. 
Bu Korona virüsünün lenf dokuda latent- saklı kalıp yeniden etkisini göstermesi ile ortaya çıkmaktadır. Aslında vücudun immün savunma sisteminin bir reaksiyonudur. Romatizmal bir hastalık gibidir.
0-19 yaş gurubu kişilerde Covid sonrası parmakta şişme gözde kızarıklık ve döküntü ile ortaya çıkar. .Bu hastalık akut karın tablosu yapar ve apandisit i taklit etmektedir. Hastaların Ig G ve Ig M leri 4-5 seviyelerinde yani yüksek PCR leri + dir.  
Yapılan USG veya tomografide apandisit e ait bir görüntü olmaz. Geçirilmiş veya geçirilen Covide bağlı sistemik immun rxn da tam olarak böyle oluyor klinik ve  ayırt edilemiyor apandisit e bağlı akut batın mı yoksa mis C mi ?tanıda 
Bu arada tetkiklerde IL 6 seviyesinde artış olur. Bt sonucunda appendix ödemli görülebilir veya görünmeyebilir. MIS C (multisystem inflamatuar sendrome in children) şu duyduğumuz kawasaki benzeri sendroma çok uymaktadır. 3’lü antibiyotik ve parol infuzyonlara (damardan verilmesine) rağmen ateş 39 dan aşağı hiç düşmeyebilir. 
Tanıda Lenfopeni en önemli kriterdir. Sedimantasyon ve Crp yüksektir. Gastro intestinal sistem dışında kalp tutulumu olabilir. Tedavide agresif davranmak gerekir.
İvig, steroid, anakinra, clexane,favipiravir antibiyotik tedavide kullanılır. Kalp tutulumu olabilir kalp damarları şişer kalbin beslenmesi bozulabilir.
Gerekirse entübe edilir ve ECMO adlı yapay kalp akciğer makinasına bağlanılabilir. İyi tedavi edilenler 10 gün içinde düzelebilir. Karaciğer enzimleri ve diğer bozulan parametreler düzelir. 
Ölümlere de neden olabilmektedir. 
Covid enfeksiyonu sonrası gelişen bu geç komplikasyon oldukça ilginç ve Melanet bir hastalık olduğunun göstergesidir. 
Son 6 ay da buna benzer vakalarda artış mevcuttur. Gençlerin de hastalıktan korunması önem arz etmektedir. 
Mesafe maske ve hijyen .... Unutmayınız!

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.