Sitenin sağında bir giydirme reklam

Belediye yasa dışı ticaret yapar mı?

Zonguldak (Web Sitesi) - Web Sitesi | 11.07.2024 - 08:05, Güncelleme: 11.07.2024 - 08:05 3379+ kez okundu.
 

Belediye yasa dışı ticaret yapar mı?

Siz umursamazsanız bile Devlet umursar!
Şimdi nereden çıktı bu muhabbet diyecek birçok okurumuz? O halde sorgulayarak gidelim; Varsayalım esnafsınız. Ne üzerine ticaret yapacağınız ve hangi çerçevede vergisini ödeyeceğiniz yasalarla belirlenmiştir, değil mi? Örneğin kasap dükkânınız varsa, elektrik malzemesi satamazsınız? Plaj tesisi işletiyorsanız ve bu tesiste vatandaşa şezlong şemsiye kiralayacaksanız, belediye iştiraki de olsanız kanunen Turizm İşletme belgeniz olmalı. Yaptığınız işin vergisini devlete ödemelisiniz! Yani vatandaştan 250TL şezlong şemsiye parası aldığınızda ya da büfeden pizza sattığınızda bunun vergisini ödemek ve vatandaşa satış fişini vermek zorundasınız. Durum otopark parası alıyorsanız da aynıdır. Bunun harici yasa dışı ticarete girer! Bu işin bir yanı, diğer yanı bir işte para alışverişi varsa yani ticari bir yanı varsa paranın kontrolü ve takibi açısından belgelendirmek işletmeci açısından olmazsa olmaz zorunluluklardan biridir. Bunun harici, fatura yok, fiş yok, belge yok, para kimin cebine giriyor belli değil misali bir durum ortaya çıkar. Buda hem işletmeciyi, hem de çalışanları töhmet altında bırakır. Siz umursamazsanız bile Devlet umursar! Biner tepenize. Bizden hatırlatması, sonra demedi demeyin…
Siz umursamazsanız bile Devlet umursar!

Şimdi nereden çıktı bu muhabbet diyecek birçok okurumuz?

O halde sorgulayarak gidelim;

Varsayalım esnafsınız. Ne üzerine ticaret yapacağınız ve hangi çerçevede vergisini ödeyeceğiniz yasalarla belirlenmiştir, değil mi?

Örneğin kasap dükkânınız varsa, elektrik malzemesi satamazsınız?

Plaj tesisi işletiyorsanız ve bu tesiste vatandaşa şezlong şemsiye kiralayacaksanız, belediye iştiraki de olsanız kanunen Turizm İşletme belgeniz olmalı.

Yaptığınız işin vergisini devlete ödemelisiniz!

Yani vatandaştan 250TL şezlong şemsiye parası aldığınızda ya da büfeden pizza sattığınızda bunun vergisini ödemek ve vatandaşa satış fişini vermek zorundasınız.

Durum otopark parası alıyorsanız da aynıdır.

Bunun harici yasa dışı ticarete girer!

Bu işin bir yanı, diğer yanı bir işte para alışverişi varsa yani ticari bir yanı varsa paranın kontrolü ve takibi açısından belgelendirmek işletmeci açısından olmazsa olmaz zorunluluklardan biridir.

Bunun harici, fatura yok, fiş yok, belge yok, para kimin cebine giriyor belli değil misali bir durum ortaya çıkar.

Buda hem işletmeciyi, hem de çalışanları töhmet altında bırakır.

Siz umursamazsanız bile Devlet umursar!

Biner tepenize.

Bizden hatırlatması, sonra demedi demeyin…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve batikaradenizhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.