MÜJDE BEKLERKEN, HAYAL KIRIKLIĞI...

Kamuoyundan Zonguldak Mitinginde TTK’ya İşçi alınacağı yönünde bir beklenti ile karşılanan ve Zonguldak’a beraberinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Birlikte adeta çıkarma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, her seçim dönemindeki gibi Filyos Projesinden bahsetmesi, rödavans işletmecilerinin rödavans miktarlarının aşağı çekilerek istihdam yaratılacağı gibi genel konulara temas etmesi, seçmenleri hayal kırıklığına uğrattı.
Konuşmasının büyük bölümünde Doğan Medya Grubuna çatan Başbakan Davutoğlu, ‘Basın özgürlüğünden yanayım ancak herkes haddini bilecek. Biz sizin karşısına pijama ile çıktığınız Başbakanlardan değiliz!’ sözleri ile eleştirilerini sürdürdü.
Konuşmasının ara başlıklarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkanlık sistemine destek veren Davutoğlu, artık eski Türkiye’nin sona erdiğini Yeni Türkiye’yi birlikte oluşturacaklarını dile getirdi.
Muhalefetin, TTK’nın özelleştirileceği yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Başbakan Ahmet Davutoğlu “Buraya gelip de özellikle Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve diğerleri, ‘TTK özelleşecek’ diye yalan söyleyenler varsa, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak söylüyorum böyle bir planımız yok ve olmayacak ‘ dedi.
Davutoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;
“Şimdi size hemen bir müjde ile geldim. Baktık ki, bu getirdiğimiz sistem bazı işverenlerimiz için zorluklar getiriyor ve bunun getirdiği bu zorluklar sebebiyle bazı işyerleri kapandı. Takriben, 4 bine yakın madencimiz işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. Gelmeden önce Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtım. Rödevansların ve işverenlerin fiyat farkı ile ilgili düzenlemeyi yapıyoruz ve bu işçilerimizin geri alınmasına hiçbir engel kalmıyor.
Biz Zonguldak’la gurur duyuyoruz. Emeğin başşehri Zonguldak’la gurur duyuyoruz. Emeğin başşehri, alın terinin başşehri. Helal rızkın şehri Zonguldak’ımıza selam olsun. Yerin altında ve yerin üstünde büyük bir gayretle çalışan, bütün emekçi kardeşlerime, emekçi arkadaşlarıma selam olsun. Emek; en güzel değer, en büyük değer. İnsan onurunun en güzel simgesi, insan onurunun simgeleştiği Zonguldak’ımıza selam olsun. Her bir Zonguldaklıya selam olsun. Aziz Zonguldaklılar sizinle buluşmak ne güzel, sizinle konuşacak o kadar çok şeyimiz var ki. Anlatacak, paylaşacak o kadar ortak duygumuz var ki. Dediğim gibi Zonguldak emeğin başşehri. Zonguldak deyince akla gece-gündüz çalışan, belki yüzleri kömür karası ama gönüllere ak Zonguldaklılar gelir. Gönülleri ak, zihinleri ak Zonguldaklılar. Bugün 19 Mayıs istiklal meşalemizin yine bir Karadeniz şehrinden Samsun’dan Gazi Mustafa Kemal tarafından yakıldığı gün. 19 Mayıs bizim işgale karşı Milli irade günümüzdür. Gençlik ve Spor günümüzdür. Bu benim 45’nci mitingim, her bir ilimize gidiyorum. Oralarda her bir ilimizin özelliklerini onlarla paylaşıyorum. 16 Mayıs’ta Balıkesir’deydim Kuva-i Milliye gününde. Yani İzmir işgal edildiğinde hemen arkasından bir gün sonra Balıkesir’de Alaca Mescid’de kuva-i milliye ateşi yakıldı. Bugün biz onurlu bir ülkenin vatandaşları isek istiklal şehitlerimize borçluyuz. 12 yıl önce Türkiye öyle bir haldeydi ki. IMF önünde borç dilenecek durumdaydık. Esnafımız yazar kasa kırıyordu. Türkiye ve onurlu, aziz milletimiz namerde muhtaç edilmişti. Şimdi Zonguldaklılar, onurlu emeğin temsilcileri o günlere geri gitmemeye var mısınız? O yıllarda olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti devletinin her hangi bir güce karşı boyun eğmeden yoluna devam etmesi için 7 Haziran’da milli irade demeye var mıyız?

‘12 yıl içinde gençlerimize sahip çıktık’

12 yıl önce gençlerimiz geleceğe ümitsiz şekilde bakıyordu. Birçok gencimiz için ‘acaba mezun olduğumda iş bulabilir miyim’ kaygısı vardı. Her yerden işten çıkarılmalar vardı. Bütün bu dönemden sonra 12 yıl içinde gençlerimize sahip çıktık. Gençlerimizin istikbali için gece gündüz çalıştık. Üniversite gençlerinin 45 lira olan bursları 330 lira. Yüksek lisans bursu 660 lira, doktora bursu 990 lira. Gençlerle bir araya geldiğimizde geleceği paylaşırız. Türkiye’de 28 Şubat’ın hemen sonrasında o kadar acılı günler yaşadık ki gençlerimiz başörtülü, başı açık diye ayrılıp başörtülüler ikna odasına alınıyordu, onurları zedeleniyordu. Şimdi başörtülü, başı açık ayrımı var mı? Üniversitelerimizde başörtülü, başı açık her siyasi düşünceden gençler omuz omuza beraber okula gidiyor. İşte bizim istediğimiz Türkiye bu. Bizim özlediğimiz Türkiye’de gerginlik istemiyoruz. Biz iktidara geldiğimizde, gençlerimiz bu burslarla sadece 491 bini böyle küçük burs alıyordu. Şimdi, 991 bin gencimiz kredi alıyor. 375 bin gencimiz burs alıyor. Biz iktidara geldiğimizde 76 üniversite vardı, şimdi 193 üniversite var. Nereye gitsem orada yeni üniversiteleri görüyorum. 81 vilayetimizde üniversite var. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ne de 6 fakültenin yanında çok sayıda Meslek Yüksek Okulu, fakülte ve enstitü araştırma merkezi açtık. Biz istiyoruz ki, Zonguldak bu alın terinin şehri aynı zamanda bilimin, ilmin, kültürün de merkezi olsun” diye konuştu.

‘Davutoğlu 3’lü koalisyon dönemini hatırlattı

12 yıl önce Türkiye’nin IMF’den bor para alan bir ülke olduğunu, AK Parti iktidarı döneminde ise IMF’ye bor verebilecek bir duruma geldiklerini hatırlatan Davutoğlu, “Türkiye 12 yıl önce şimdi buraya gelip emekçilerden bahsedenler çok olur. Onlara sorun, 12 yıl önce Kemal Derviş’in çağrıldığı o 3’lü koalisyon döneminde var ya, yazılar gidiyordu. Deniliyordu ki, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı’na Kemal Derviş imzalı yazı. 2002 Türkiye’sinde, ‘bu ay maaşları ödeyemeyebiliriz, kendi başınızın çaresine bak’ hala devlet arşivinde bir utanç vesikası olarak duruyor bu yazılar. Siz emekçiler maaşını alıp alamayacağını bilmediğiniz o günlere geri dönmek ister misiniz? Eski Türkiye’ye dönmek ister misiniz? Bir IMF memurunun gelip, ekonomisini idare ettiği zillet içine düşürülmüş, bir ülkenin vatandaşı olmak ister misiniz? Bakın bugün biz bırakın IMF’den borç istemeyi IMF’ye 5 milyar dolar borç verebilecek, kredi açabilecek durumdayız. 2013 Mayıs’ında 14 Mayıs’ta son borcumuzu da IMF’ye ödedik ve başımız dik dünyanın her yerinden borç isteyen ülke durumundan çıktık. Türkiye’nin kendi ayakları üstünde yükselen bir dev olmasını kim sağladı. Bir piyade tüfeği bile yapamayan Türkiye’den bugün kendi helikopterini yapan bir Türkiye’yi kim kurdu. Onlar konuşur, AK Parti yapar” dedi.

‘Siz huzurlu olursanız, biz de huzurlu oluruz’

Sosyal güvenlik reformu yaparak Türkiye’de 375 bin işçinin sendikalı olduğunu belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Emekçi haklarına baktığımızda hiç kimsenin cesaret edemediği sosyal güvenlik reformunu yaptık. 375 bin kardeşimiz sendikalı oldu. Biz vatandaşlarımızla konuştuğumuz zaman dışarıdan konuşmayız, içeriden konuşuruz. Sizinle birlikte biz de işçiyiz, emekçiyiz. Siz huzurlu olursanız, biz de huzurlu oluruz. Sizin alın terinizle ilgili bir sıkıntı varsa bize uyku haramdır. Eğer bir tek işçi, emekçi kardeşim ‘Evime nasıl ekmek götürürüm’ diye düşünüyorsa bizim yiyeceğimiz ekmek bize haram olur. Onun için 13 yıl içinde olağanüstü imkanları sağladık. Muhalefet buraya gelip bol keseden attığında hemen sınava çekin. ‘Bakın Avrupa’da ne oluyor’ deyin. Eski Türkiye’de 2002 Türkiye’sinde bir gecede faizler yüzde 7 bin 200’e çıkıp, işçiler kapılara konduğunda bunlar iktidarı terk edip gittiler. Türkiye’yi tekrar işçilerin, emekçilerin hakkını aldığı bir onurlu ülkeye AK Parti iktidarı taşıdı. Buradan gelip de, özellikle Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve diğerleri, ‘TTK özelleşecek’ diye yalan söyleyenler varsa, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak söylüyorum böyle bir planımız yok ve olmayacak. Ayrıca son yaptığımız düzenlemelerle Başbakan olduktan sonra inşallah bir gün madene girip birlikte bareti taşıyacağız. Geleceğim sizlerle birlikte olacağım. Başbakan olduktan sonra yaptığım ilk toplantı iş güvenliği üzerineydi Çalışma Bakanlığımızla. Arkadaşlarımıza şu talimatı verdim, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde yapılan çalışmalar üzerinde. ‘Detaylı olarak ele alın’ dedim. Bir tek kardeşimizin dahi iş sağlığı ve güvenliği sıkıntısını yaşamak istemiyoruz ve o yasayı çıkardık. Ayrıca madencilerle ilgili büyük imkanlar sağlayan yasayı çıkardık. Böylece, hiçbir madencinin ücreti 2 asgari maaştan az olmayacak. Yine emeklilik yaşını 43’e kim çekti. Maaşı en az iki asgari ücret şartını kim getirdi madencilerimize? Yine, haftada iki gün tatili kim getirdi. Günde 7,5 saat, haftada 5 gün çalışma kuralını kim getirdi. Biz meseleyi gördük mü, meselenin üstünü kapatmayız. Meselenin üstüne üstüne yürür ve çözeriz.
Verdiğimiz haklardan memnun musunuz? Kim verdi AK Parti.

‘Rödevansların ve işverenlerin fiyat farkı ile ilgili düzenlemeyi yapıyoruz’

Şimdi size hemen bir müjde ile geldim. Baktık ki, bu getirdiğimiz kural bu getirdiğimiz sistem bazı işverenlerimiz için zorluklar getiriyor ve bunun getirdiği bu zorluklar sebebiyle bazı işyerleri kapandı. Takriben, 4 bine yakın madencimiz işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. Gelmeden önce Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtım. Rödevansların ve işverenlerin fiyat farkı ile ilgili düzenlemeyi yapıyoruz ve bu işçilerimizin geri alınmasına hiçbir engel kalmıyor.
Buradan işverenlerimize sesleniyorum, bu düzenleme ile birlikte inşallah bütün işçilerimiz işlerine geri dönecekler. İşverenimizin de zorluklarını açtık, işçimizin hukukunu koruduk, işverenimizin önünü açtık. İşte bizim iş anlayışımız, emekçi anlayışımız budur. Zonguldak deyince bizim için Karaelmas şehri akla gelir.

‘Zonguldak’ta işsizlik diye bir sorun söz konusu olmayacak’

Seçimden sonra da burada daha verimli üretim için ne gerekiyorsa yapacağız. Madenlerimizi modernleştireceğiz, hem de daha çok işçimize iş alanı açacağız inşallah. En çağdaş şartlarda madencilerimizi çalıştıracağız. En iyi iş imkanlarını madencilerimize sağlayacağız. Bundan kimsenin tereddüdü olmamalıdır. Hiç merak etmeyin madenlerimizi çağdaş standartlara getiriyoruz. Daha fazla iş imkanı için de bütün imkanlarımızı seferber ettik, edeceğiz. AK Parti iktidarı döneminde binlerce Zonguldaklı emekçi olarak alındı. Bundan sonra da alınacak. Zonguldak’ta işsizlik diye bir sorun söz konusu olmayacak. Birileri gelir burada öyle-böyle konuşurlar, olmayacak vaatleri gündeme getirirler. Onlara sormak lazım, ‘Benim hayatım başarı hikayesi’ diyor Kılıçdaroğlu, ‘hesap uzmanıyım’ diyor. Geldiğinde bir sorun, SSK o görevi aldığında kar yapan SSK o görevi bıraktığında 1.5 katrilyon borç yapmıştı. Şimdi hiçbir hesap yapmadan halkımıza bazı vaatler sunup, belli çevrelerden gelen telkinlerle mesajlar vermeye çalışıyor. Allah aşkına akıl hocası Kemal Derviş olanın işçinin dostu olur mu? O dönemlerde, 3’lü koalisyon döneminde bu milletin ne çileler çektiğini hepimiz biliyoruz.” şeklinde konuştu.

‘Batı Karadeniz’i yeni bir gelişim havzası ilan ediyoruz’

Batı Karadeniz’i yeni bir gelişim havzası olarak ilan ettiklerini kaydeden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Şimdi gelirken Filyos limanının üzerinden çalışarak geldim. Türkiye’nin 3’ncü büyük limanını Zonguldak’a inşallah kuruyoruz Filyos’a ve buradan Karadeniz’den, Akdeniz’e gidecek olan bütün yollar Kuzey-Güney hattında Zonguldak’ı merkez kılacak.
Filyos ile ilgili ne kadar aksaklık varsa hukuki bakımdan hepsini aşacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız bu meydanda söylemişti. ‘Filyos’u kesinlikle tamamlayacağız’ diye. Bir takım hukuki sıkıntılar da aşılıyor. İnşallah Filyos’u öyle veya böyle Türkiye’nin üçüncü büyük limanı olarak hizmete açacağız. Ayrıca, Zonguldak’tan Batı Karadeniz koridorunu da açmaya hazırız.
Amasra, Kurucaşile, Cide hattından Sinop’a kadar sahil yolu uzanacak. Biz geldiğimizde Zonguldak’ta 22 km. bölünmüş yol vardı. Şimdi 178 km. bölünmüş yol var. Kim yaptı AK Parti. Biz geldiğimizde Zonguldak’ta sadece 6 tane ambulans vardı. Düşünün emekçilerimiz, işçilerimiz bir yerde sıkıntıyla karşılaşsa 6 ambulansla nerelere yetişeceği belli değildi.
Şu anda, Zonguldak’ta 36 ambulans var, ambulans helikopterlerle, ambulans uçaklarla da bütün ülkenin hizmetindeyiz. Zonguldak’ın özellikle madenden kaynaklanan mülkiyetle ilgili bütün sorunları çözdük, çözmeye de devam edeceğiz. Bülent Ecevit Üniversite’sine fakülteler ve kampüs yapımı konusunda da Ereğli’deki Milli Emlak arazisi de olmak üzere bütün sorunları çözeceğiz. Zonguldak, Karaelmas diyarı ak gelecek diyarı olacak. Sadece Karaelmas diyarı değil, ak istikbalin diyarı olacak. Ayrıca, gelirken Orman ve Su İşleri Bakanımızla konuştum. Yeni bir proje başlatıyoruz. Bakkent, Batı Karadeniz Gelişim Projesi. Bununla dere ıslah çalışmaları, 250 milyon fidan dikimi ve bir çok barajlarla, Batı Karadeniz’i yeni bir gelişim havzası olarak ilan ediyoruz. Stadyumunuz başta olmak üzere Gençlik Spor tesisi imkanlarınızı geliştireceğiz. Biz Zonguldak’la gurur duyuyoruz, Zonguldak mutlu oldukça, huzurlu oldukça alın teriyle kazanan emekçilerimiz evlerine huzurla gittikçe biz de vazifemizi yapmış addedeceğiz.” dedi.
Vatandaşlardan 7 Haziran seçimleri öncesinde destek isteyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’de emekçi haklarını koruyan AK Parti’ye destek vermeye hazır mısınız? İş güvenliği yasasını çıkaran AK Parti’ye destek vermeye hazır mısınız? Madencilerin haklarını koruyan, o hakları geliştiren, AK Parti’ye destek vermeye hazır mısınız? Karaelmas ile birlikte ak bir geleceğe yürümeye hazır mısınız? 7 Haziran’ın müjdeleri şimdiden gelmeye başladı” diye konuştu.
Başbakan konuşmasının son bölümünde ise CHP, MHP, HDP ve Paralel yapının Türkiye üzerinde kirli oyunlar oynadığını ileri sürdü.