DEMİRCİ; ZONGULDAK'IN MORALE İHTİYACI VAR

UZUNMEHMET, KÖMÜRÜ BULUŞUNUN 186. YILINDA ANILDI

DEMİRCİ; ZONGULDAK'IN MORALE İHTİYACI VAR

Zonguldak'ta Uzunmehmet'in taş kömürünü buluşunun 186. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. GMİS Genel Başkanı Demirci: "Bölgenin, TTK'nın ve Türkiye'nin ihtiyaçları ortadadır. TTK'nın bugün 14 bin olan norm kadroya göre 5 bin işçi açığı bulunuyor. 5 Milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, bugün tarihinin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyor. İşsizin işe sanayimizin taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye'nin kömüre ve dövize, işsiz gençlerimizin işe ihtiyaç duyduğu bir dönemde üretimin arttırılabilmesi için öncelikle kuruma acilen işçi alınması gerekiyor. Zonguldak’ın morale ihtiyacı var" dedi.

 

 

Uzunmehmet'in taş kömürünü buluşunun 186. yıl dönümü dolayısıyla Karadeniz Ereğli'de tören düzenlendi.  Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzunmehmet Anıtı önünde gerçekleştirilen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

 

Törene, Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge Komutan Vekili Deniz Piyade Albay Mustafa Kemal Öztürk, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Sendikamız Genel Başkanı Ahmet Demirci, Sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Sendikamız Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve Şube yöneticileri, Amelebirliği Başkanı Osman Balamir,  TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ömer Demir, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, kurum ve kuruluş temsilcileri ile madenciler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, ülkenin en değerli kaynaklarından biri olan taşkömürünü ülke ekonomisine kazandırmak için havzada 5 bin şehit verdiklerini söyledi.

Demirci şöyle konuştu;

“Sayın Konuklar, Değerli Basın temsilcileri,  Değerli arkadaşlarım, Sevgili Öğrenciler,

Hepinizi Genel Maden İşçileri Sendikası ve şahsım adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

 

Uzun Mehmet, Zonguldak ve Kömür’ü birbirinden ayırmak mümkün değildir.

Çünkü 167 yıldır, ülkemiz ve milletimiz için bu topraklardan çıkardığımız kömür, akıttığımız ter, gözyaşı ve kan bu üçlüyü kaynaştırmıştır.

Bu anlamlı günde, 1829 yılında taşkömürünü bularak ülkemiz sanayisi için hayati öneme sahip bu yeraltı zenginliğimizi ekonomiye kazandırılmasının ilk adımını atan Uzun Mehmet’i ve 1848 yılında başlayan taşkömürü üretimi için canlarını veren tüm maden şehitlerimizi sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Emekli madencilerimize ise sağlıklı ve uzun ömürler diliyoruz.

Biz bölge insanı olarak bölgemizde bulunan taşkömürünün önemini çok iyi biliyoruz.

Taşkömürü, ülkemizin en değerli enerji kaynaklarından biri olarak uzun yıllar boyunca sanayimizin lokomotifi oldu. Bizler taşkömürünü ülke sanayimizin hizmetine sunmak için havzamızda 5 bin şehit verdik.

Bizler kömür kazarak ülkemizin sanayileşmesine hizmet ettik.

Erdemir ve Kardemir demir-çelik fabrikalarımız, enerji santralimiz ve başka fabrikalarımız oldu.

Zonguldak büyüdü ve gelişti, Türkiye büyüdü ve güçlendi.

Ancak 1980 ve özellikle 1990 sonrasında uygulanan yanlış ekonomik politikalar sonucu TTK ve Zonguldak olarak büyük zararlar gördük.

Biz Zonguldak olarak büyük mücadeleler verdik ve her şeye rağmen ayaktayız.

  Biz, Genel Maden İşçileri Sendikası olarak her platformda taşkömürü üretiminin önündeki sorunları ve çözüm önerilerimizi anlatıyoruz.

Bölgenin, TTK’nın ve Türkiye’nin ihtiyaçları ortadadır.  TTK’nın bugün, 14  bin olan norm kadroya göre 5 bin işçi açığı bulunuyor. 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, bugün tarihinin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyor.  Oysa ülkemizin yıllık taşkömürü ihtiyacı 25 milyon tondur. Ülkemiz her yıl milyarlarca dolarını taşkömürü ithalatı için dışarıya veriyor.  Bölgemizde 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervimiz bulunuyor. İşçi açıklarının giderilmesi durumunda üretimin artırılacağını, TTK’nın zararının azaltılacağını, dışarıya gidecek dövizin azaltılacağını, bölgede önemli bir istihdam sağlanacağını ve ekonominin canlandırılacağını her platformda anlatıyoruz.

İşsizin işe, sanayimizin taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye’nin kömüre ve dövize, işsiz gençlerimizin işe ihtiyaç duyduğu bir dönemde üretimin arttırılabilmesi için öncelikle Kuruma acilen işçi alınması gerekiyor.

1 Kasım’da siyasi seçimler yapıldı. Ülkemize ve Zonguldak’a hayırlı olmasını diliyoruz.

Bizler, Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Ankara’ya, milletvekillerimize, milletvekili adaylarımıza Zonguldak’ta siyasi parti temsilcilerine TTK’nın sorunlarını anlattık, çözüm önerilerimizi sunduk, sunuyoruz.

Ülkemizin Zonguldak’a, Zonguldak’ın morale ihtiyacı var.

Taşkömürü gerçeğini bilen, Zonguldak gerçeğini bilen herkes TTK’nın üretimini artırması gerektiğini de biliyor.

TTK Genel Müdürlüğü’nün de talebi olan 3 bin 200 işçi derhal alınmalı ve ardından çalışan işçi sayısı norm kadro düzeyine çıkarılmalıdır.

Öte yandan Soma’da şehit verdiğimiz 301 madenci kardeşimizin yakınlarına işe alımlarda öncelik  tanınmasıyla ilgili düzenlenen yasal hakların, Zonguldak ve bölgemizdeki maden şehitlerimizin yakınları için de uygulanmasını istiyoruz.

Değerli konuklar,

Biz maden işçileri olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Sağlıklı ve güvenli bir ortamda ve çalışma barışını koruyarak üretmeye devam edeceğiz.

Madencilik dünyanın en zor mesleği ama bugün her şeye rağmen 167 yıldır bu mesleği sürdürdük ve bundan böyle de sürdüreceğiz. Çünkü taşkömürü, hala dünya sanayisi için vazgeçilmez bir enerji kaynağı.

Bu duygularla, taşkömürünü bulan Uzunmehmet’i bir kez daha saygı şükran ve rahmetle anıyor, hepinize tekrar sevgi ve saygılarımızı sunuyorum.”

 

 

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Törende okullar arasında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.